Sudul Bucureştiului abundă de centre comerciale cu probleme. Atraşi de mirajul Capitalei, investitorii imobiliari s-au grăbit să ridice în oraş mall după mall. Un exemplu concret în acest sens este City Mall.
Acest mall a fost vândut în anii de boom cu peste 100 de milioane de euro. A venit criza și în 2010 a intrat în faliment. A fost răscumpărat acum de fostul proprietar, cu 17 milioane de euro. Ca să nu repete greșelile trecutului, actualul investitor va face din City Mall primul mall care devine o clădire de birouri.
Experţii imobiliari susţin că succesul sau insuccesul unui mall depinde de factori precum locul, suprafaţa, chiriaşii, dar şi de competiţia din vecinătate. Nu trebuie să fii însă expert imobiliar ca să remarci lucrurile evidente. Bucureştenii susţin că sunt deja prea multe centre comerciale.
Noul proprietar al City Mall, un investitor grec, e convins însă că transformarea în clădire de birouri e singura şansă de a repune clădirea în circuitul comercial. De altfel, mall-urile cu probleme au două alternative de redresare: fie devin clădiri de birouri, fie se transformă în depozite. Analiştii imobiliari explică şi de ce. „În locul unui centru comercial cu venituri foarte mici, e de preferat o clădire de birouri care, chiar dacă are chirii mai mici, poate fi o clădire profitabilă”, a explicat Răzvan Sin, directorul departamentului retail DTZ Echinox.
În Bucureşti, mai multe centre comerciale au avut probleme financiare. De exemplu, mall-ul Grand Arena din Berceni, deţinut de un grup de oameni francezi, a intrat în insolvenţă la finalul anului trecut. În Rahova, Liberty Center a fost cumpărat de creditori în urma procesului de executare silită.