Se spune că România este o țară cu pământuri mănoase, capabilă să hrănească 80 de milioane de oameni. Adică să producă toată mâncarea de care are nevoie și să mai și exporte o cantitate considerabilă. În realitate însă, lucrurile stau exact invers. România importă de opt ori mai multe legume și fructe decât exportă. Totodată, în condiţiile în care merele, perele şi caisele sunt fructele tradiţionale, România a exportat anul trecut de trei ori mai multe banane.
Anul trecut, România a importat peste 430.000 de tone de legume, însă a exportat doar 51.000 de tone. Și în ceea ce privește fructele raportul este similar. Ţara noastră a importat de opt ori mai mult decât a exportat.
Dacă facem o comparație cu 2011, vedem că lucrurile stau și mai rău. Importurile au crescut, iar exporturile au scăzut. România a importat cu 15 la sută mai multe legume, în timp ce exporturile s-au redus cu 19 procente.
În ceea ce priveşte fructele, în 2011 au intrat în ţară aproape 380.000 de tone, iar în anul următor cantitatea a depăşit 460.000 de tone. În aceeaşi perioadă, românii au vândut în străinătate 81.000 de tone în 2011 şi doar 56.000 în 2012.
Potrivit datelor de la Ministerul Agriculturii, anul trecut ţara noastră a importat în principal cartofi, legume congelate, ceapă şi usturoi. La capitolul fructe, au fost făcute importuri mari de citrice, banane, mere, pere şi gutui.
Dacă ne uităm la exporturi, vedem că România a vândut în străinătate castraveţi, păstăi şi cartofi. De asemenea, ţara noastră a mai exportat mere, pere, gutui sau fructe congelate. Interesant este ca România a exportat şi peste 8.000 de tone de banane, deşi acest fruct nu creşte în ţara noastră. Marfa respectivă fie a circulat doar în acte, fie doar a fost obiectul intermedierii prin firme româneşti.
Importurile şi exporturile în 2012
-Legume
import - 430.619 tone
export - 51.192 tone
-Fructe
import - 461.890 tone
export - 56.533 tone
sursa: Ministerul Agriculturii