Obligații noi pentru cei care obișnuiesc să-și vândă legumele și fructele din gospodăria proprie la piață, în fața casei sau prin intermediul rețelelor de socializare. De exemplu, poți vinde doar dacă te înregistrezi la direcția sanitar-veterinară de care aparții, și să dovedești că nici tu și nici membrii familiei tale nu suferiți de boli care pot contamina mărfurile vândute. Noile norme, detaliate într-un proiect, lansat deja în dezbatere publică de către Autoritatea Națională Sanitar- Veterinară, provoacă un val de nemulțumiri prin satele țării.
Amurgul toamnei a brumat livezile și-a cam pustiit grădinile. Bune sau rele, recoltele au ajuns în hambare și cămări, ori au fost vândute. De la anul, legumele și fructele gospodăriilor rurale ar putea fi comercializate cu reguli stricte.
Conform unui proiect de lege, aflat deja în dezbatere publică, gospodarii care vor să-și vândă o parte din produsele obținute în livezi și grădini vor trebui să se înregistreze la direcțiile sanitar-veterinare de care aparțin, să prezinte documente medicale că nici ei și nici membrii familiei nu suferă de boli contagioase, să-și eticheteze mărfurile, plus alte obligații. Vestea circulă acum prin sate. Pricepută corect sau doar parțial, este subiect principal de discuție. Și nu place deloc!
Să lase țăranul să se descurce cum poate! C-o să murim de foame!
„A venit cineva la fața locului să vadă cât muncește un țăran? Și cum sunt mâinile noastre? Ia uitați! Să lase țăranul să se descurce cum poate! C-o să murim de foame! Să se gândească... că muncește să-și câștige existența. Țăranul din asta trăiește! Mai vinde o legumă, mai vinde o pasăre, mai vinde un porc. Noi cu asta trăim!”, spune o femeie.
Făcuse toate legile din lume, le dăduse pe toate bune, numai asta rămăsese nefăcută! Nu e corect! Nu e! Omul muncește pentru pâine, muncește pentru un ban, să-și plătească o factură!
Ioana, din Isvoarele, Giurgiu, are aproape 1.300 de lei pensie. La ultima majorare a mai primit... doi lei. Suplimentează venitul cu munca în grădina din spatele casei. Vinde ce poate. Acum e bolnavă. O parcelă de mărar i-a rămas neculeasă. A aflat și ea de prin sat de proiectul autorității sanitar-veterinare. Și s-a amărât.
„Asta e lege pentru ei. Și-au făcut palate! De ce nu le confiscă?”
„Ce lege? Asta e lege pentru ei. Și-au făcut palate! De ce nu le confiscă? Palatele alea de ce nu le confiscă? Uite, maică, aici am avut mărar. N-am putut să-l duc. Uite-l cum șade! Uite! Ca să vezi și matale. Că ia țăranul bani. Ce ia țăranul bani? Dacă m-ar lua la Guvern să zic: băi, băiatule, vino tu la fața locului să vezi ce e. Să le etichetezi tu, să le faci tu. Azi mă duc la București, la spital, să-mi fac o infiltrație în șira spinării, că nu pot să stau dreaptă. Nu pot să mai dau cu sapa”, spune Ioana, o bătrână care își crește singură legumele.
Ca mamaia Ioana sunt destui gospodari. Sunt pline satele de supărați, de sărăcie și de necaz... Peisajul nu e nou. Se cunoaște și la firul legii. Așa că, la epilog, Ioana are un mesaj pentru politicienii actuali și pentru cei care deja îi cer votul.
Știi ce le transmit? Să le dea Dumnezeu sănătate, să facă rele în continuare! Că bine... nu fac! Rele fac, dar bine, nu! De ce să le urez răutate? Nu! Le zic La mulți ani, să fie sănătoși, să mai facă rele!
Editor : Liviu Cojan