2013 a început cu scumpiri, așa cum o demonstrează statisticile pe primele două luni ale anului. Indicele evoluţiei preţurilor a ajuns la sfârşitul lunii februarie 5,65 la sută. Cel mai mult s-au scumpit alimentele, în special legumele şi fructele. Specialiştii spun că acesta este și efectul scăderii ofertei, fenomen de altfel normal pe timp de iarnă.
La produsele de panificație sunt așteptate acum scumpiri, din cauza slabei recolte de anul trecut.
Reprezentanții industriei alimentare spun că deja dau mai mulți bani pe cereale. Iar prețul materiei prime reprezintă 70% din costul final al pâinii.
„Prin simplul motiv că cerealele din recolta trecută sunt în continuare foarte scumpe, iar astea noi încă nu au apucat să apară”, explică Alexandru Jurconi, membru al Federația Naționala Pro Agro.
Anul trecut, recolta de grâu a scăzut cu o treime față de 2011. De pe ogoare s-au adunat 4,7 de milioane de tone de grâu. Eventuala scumpire a pâinii ar putea lovi și mai mult în consum.
„În momentul în care prețul crește cu câteva procente este atât de sensibilă cererea încât scade proporțional cu numărul de procente respectiv”, spune Alexandru Jurconi.
Producătorii dau de înțeles că pâinea nu se va ieftini nici măcar dacă, de la jumătatea anului, guvernul Ponta ar reduce taxa pe valoarea adăugată pentru acest produs la 9% pentru o perioadă de testare de șase luni.
„Nu este un deziderat al nostru scăderea prețurilor, este o consecință, dezideratul este reducerea evaziunii fiscale și creșterea încasărilor bugetare”, a declarat Aurel Popescu, președintele Rompan.
Reprezentanții patronatelor din panificație spun că piață neagră a pâinii a ajuns la 70% din totalul producției. Statul pierde din această cauză aproape 300 de milioane de euro pe an.