Expert fiscal: TVA-ul va ajunge la 21% în 2026. „Este o majorare ciudată”

Data actualizării: Data publicării:
ID128058_INQUAM_Photos_Octav_Ganea
Gabriel Biriș: În Planul fiscal se vede „o majorare ciudată” la TVA, începând din 2026. Sursa foto: INQUAM Photos/Octav Ganea

TVA-ul va ajunge la 21% din 2026, susține Gabriel Biriş, specialist în fiscalitate și fost secretar de stat de la Finanțe. Acesta a declarat pentru Agerpres că Planul Fiscal Structural pe Termen Mediu al României indică majorarea cotei unice la 16% din 2025, de la 10% în prezent, şi a Taxei pe Valoare Adăugată (TVA) la 21% începând din 2026.

„Suntem într-o situaţie foarte delicată, noi, contribuabilii care trebuie să suportăm orice modificări ale legislaţiei fiscale, pentru că nu ştim la ce să ne aşteptăm. Niciunul dintre partidele principale nu a venit cu nişte măsuri concrete. Vorbesc doar de generalităţi: vom reduce cheltuieli, vom îmbunătăţi colectarea, vom reduce deficitul. În momentul de faţă este foarte greu de speculat.

Este posibil să terminăm anul cu un deficit spre 8%, ceea ce înseamnă că discuţiile de acum de la Bruxelles, o scădere graduală a deficitului pe 7 ani, cu 0,7% pe an, ar putea să genereze o nevoie de ajustare mai mare în 2025 şi discuţia pe care o putem avea este dacă poate fi făcută doar prin creşterea unor taxe. O ajustare a deficitului cu 0,7% din PIB şi chiar de peste 1% din PIB poate fi extrem de uşor făcută fără nicio creştere de taxe”, a precizat Gabriel Biriş.

Gabriel Biriş, specialist în fiscalitate și fost secretar de stat de la Finanțe, mai susţine că o ajustare cu 0,7% a deficitului şi chiar o dublare a acestei cifre ar trebui să diminueze teama că vor fi modificări extraordinare, precum creşterea TVA.

„Dacă ne uităm în materialul apărut în presă şi care nu este unul oficial, pentru că nu a fost asumat, la indicatorii privind veniturile la buget şi structura acestora, de la pagina 14, vedem că la total venituri fiscale avem 16,2% din PIB estimat anul acesta, avem 17,2% la anul. Nu este o creştere care să ne îngrijoreze, numai că este un pic şocant faptul că avem o majorare de la 2,8% la 4% din PIB, adică de 1,2% din PIB, respectiv o creştere de venit de 40% la impozitul pe salarii şi venit.

Oare să se pregătească să majore cota unică? Pentru că eu nu cred că au capacitatea să introducă o cotă progresivă de la anul. Eu cred că asta devine teama principală, creşterea impozitului pe venit. Să nu uităm că până în 2017 am avut 16%. Ea a fost scăzută de Dragnea la 10%, dar a fost scăzută ca să compenseze creşterea contribuţiilor. Mutarea contribuţiilor tot atunci s-a făcut.

Iar ca să fi fost neutru transferul contribuţiilor de la angajator la angajat, CSA trebuia să fie 21% şi ei l-au făcut 25%. CASS trebuia să fie 8,8% şi ei l-au făcut 10%. Şi ca să compenseze acest transfer de la bugetul de stat la bugetul de pensii, în special, ca să arate că au bani de majorarea pensiilor, au scăzut impozitul pe venit. Sarcina totală pe muncă a rămas la fel", a explicat Gabriel Biriş.

Pe lângă toate acestea, specialistul în fiscalitate a menţionat că în Planul fiscal se vede „o majorare ciudată” la TVA, începând din 2026.

„În 2024 la TVA avem 6,8% din PIB, în 2025 rămâne la fel, deci nu ne aşteptăm la schimbări, însă în 2026 creşte la 7,3%. Oare de ce? Avem o creştere de 0,5 puncte procentuale pe care dacă o raportăm la 6,8% e de 8%.

An la an nu prea poţi să o faci, în actualul context, decât prin creşteri de taxe. De ce spun că în actualul context? Vedem că niciuna dintre măsurile luate în aşa zisa luptă cu evaziunea, nici recentele RO-e diverse, precum RO e-TVA, nu au dus la reducerea gap-ului de TVA, a fost constant, de peste 33%, uneori spre 40%.

6,8% reprezintă două treimi din ce se poate teoretic colecta. Eu cred că din 2026 creşte TVA. Gap-ul de TVA poate fi redus doar prin taxare inversă. Domnul ministru (ministrul Finanţelor, Marcel Boloş n.r.) la ultima întâlnire ne-a zis că 35% din gap-ul de TVA vine din frauda carusel, adică 3 miliarde de euro, şi încă pe atât din insolvenţe”, a mai spus Gabriel Biriş pentru sursa citată.

În acest context, Biriş susţine că România se poate aştepta la creşterea cotei unice la 16% din 2025 şi la majorarea TVA la 21% din 2026, iar impactul acestor două măsuri va fi simţit în special pe consum. Specialistul în fiscalitate echivalează impactul creşterii la TVA cu un punct procentual asupra consumului şi cu trei puncte procentuale la impozitul pe venit. Efectul se va simţi în special la oamenii cu venituri mici şi medii, însă mai puţin la cei cu venituri mari, apreciază acesta.

De asemenea, el a adăugat că nu vede o problemă în privinţa implementării acestor măsuri, în condiţiile în care şi introducerea cotei unice de 16% s-a făcut printr-o ordonanţă de urgenţă în data pe 29 decembrie.

Surse: Guvernul ia în calcul să majoreze TVA-ul de 9% la 19% după alegeri

Deși a promis contrariul, Guvernul vrea să crească TVA-ul la toate produsele pentru care în prezent se aplică o cotă redusă de taxare, cu mici excepții. Învățământul ar putea costa mai mult, dar și activitățile de recreere, concertele și festivalurile. Și vacanțele vor fi mai scumpe, după ce TVA-ul aplicat hotelurilor și restaurantelor va crește de la 9 la 19%.

Surse din interiorul Guvernului au spus pentru Digi24 că planul Executivului, de la anul, ar fi să majoreze taxa pe valoare adăugată pentru mai multe categorii de produse, pentru a aduce bani la buget. Într-adevăr, politicienii au tot dezmințit scenariile economiștilor, că TVA-ul ar crește pana la 21%, însă vin cu altă variantă - să nu mai existe cote reduse de TVA, adică de 5 și 9% cum avem în prezent, ci toate produsele să aibă TVA de 19%.

Exceptate de la această regulă vor fi, spun surse, alimentele și medicamentele, care ar rămâne la 9%, dar și lemnele de foc, cu TVA de 5%. Scumpiri vor fi însă în toate celelalte sectoare.

Vacanțele ar urma să coste mai mult, pentru că TVA-ul pentru hoteluri și restaurante ar urma să crească de la 9 la 19%. La fel și concertele și festivalurile. Învățământul, la fel, se va scumpi și el. Pentru că manualele școlare și cărțile vor avea și ele TVA crescut de la 5% cât este în prezent. Și energia termică, irigațiile, sau panourile fotovoltaice vor fi mai scumpe de la anul, pentru că li s-ar aplica același regim.

 

Editor : Iulia Bălăianu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Dana Budeanu, mesaj sfâșietor la moartea fostei sale soacre. Omagiul superb adus de vedetă
Digi FM
Livia, fosta soție a lui Cătălin Bordea: „Încercăm să vindecăm haosul cu haos!” Imaginea în care apare cu...
Pro FM
Fiul cel mic al lui Michael Jackson, apariție rară în public. Blanket, surprins în Calabasas, cu prânzul la...
Film Now
Gwyneth Paltrow, sărut pasional cu Timothee Chalamet, pe platourile de la „Marty Supreme”
Adevarul
Acuzații la alegerile din Republica Moldova. La Moscova se cumpără voturi cu geci cu inscripția Rusia-Moldova...
Newsweek
Cea mai gravă eroare la recalcularea pensiei. Care pensionari sunt cei mai nedreptățiți de noua lege
Digi FM
Bănel Nicoliță, prima apariție cu noua iubită, după patru ani de relație: „Mi-a fost alături la bine și la...
Digi World
Adevărul despre plicurile de ceai pe care le folosește toată lumea. Ce au descoperit în ele oamenii de știință
Digi Animal World
Momentul când o broască este asaltată de doi melci. Imaginile au făcut înconjurul lumii: „Abia i se văd ochii”
Film Now
Cum arată Jean-Claude Van Damme în 2024, la 64 de ani. Își serbează ziua în 18 octombrie. 5 mariaje cu 4...
UTV
Membrii trupei One Direction sunt „complet devastati” de moartea lui Liam Payne. „Cea mai mare bucurie a lui...