Preţuri mari la carburanţi. Ministrul Niță, pentru Digi24: Vom cere în continuare creșterea accizei

Data publicării:
14012013 20nita 20accize-43766

Întrebat dacă ar putea fi micșorată această pondere, Constantin Niță, ministrul delegat pentru Energie, a răspuns: „Nu, pentru că accizele nu sunt încă cele stabilite cu Comisia Europeană, ele trebuie încă să mai crească.”

Autorităţile nu se gândesc acumsăreducă TVA-ulsauaccizele pentru adeterminao scădere aprețurilor.

„Astaeste preţul, suntaccizele pe carestatultrebuiesăle ia pentrubenzină,motorină.Şinoi trebuiesăînţelegemcăstatulare nevoie debanipentruşcoală, spital, apărare”, a adăugat Constantin Niță.

Anul trecut, Guvernul a negociat cu petroliştii oformulăunicăde formare a preţului,transparentă,şicaresăproducămairar schimbări ale prețurilor delapompă. Însă, actualul ministrualEnergiei nu iaîncalcul reluarea discuţiilor.

„România se situează cu preţulnet, vorbim de un preţalmotorinei fără niciun fel de taxe, fără accize şi TVA,pestemedia UE, iar optstatedin UE au preţuriale motorinei fără taxemaimici decât în România, deşipartedin acestestatecare au un preţmai mic nusuntproducătoare de petrol”, a spus Radu Dinescu, secretar general Uniunea Transportatorilor.

Companiile petroliere spuncăpeste50% din preţ este determiant de taxele puse destat, iar restul reprezintă cotaţiile internaţionale.

Astfel, şoferii se potaşteptalanoi majorări din moment ce,înultimalună,preţul dereferinţăpentruStateleUnite a crescut cupesteșase dolari pe baril.Peste20 de modificări de preț au suportat șoferii în 2012, an în care prețul motorinei a crescut cu 10 procente.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri