Cazul Mario Iorgulescu: Cum motivează Înalta Curte decizia prin care a anulat condamnarea la 13 ani de închisoare

Matthew Garvey Data actualizării: Data publicării:
mario iorgulescu pe o ambarcatiune
Foto: Facebook / Gino Mario Iorgulescu

Autorul unui accident de circulație cu victime nu poate fi condamnat pentru infracțiunea de „omor”, se arată în motivarea deciziei prin care Înalta Curte de Casație și Justiție a anulat condamnarea definitivă din cazul Mario Iorgulescu și a dispus rejudecarea procesului. Pentru „ucidere din culpă”, infracțiunea pentru care va fi judecat, Iorgulescu riscă între 2 și 7 ani de închisoare. 

Completul de la Înalta Curte de Casație și Justiție a decis că Mario Iorgulescu trebuie judecat pentru „ucidere din culpă”. Judecătorii susțin că accidentul rutier a fost un „eveniment” cu „caracter imprevizibil”.

„Acţiunea autorului (conducătorul auto) este asupra autovehiculului, acesta acţionând sistemul de accelerare a vitezei peste limita legală, cu consecinţa intrării în coliziune frontală cu autoturismul condus de victimă căruia i-a cauzat decesul, elemente de fapt ce au valenţele unei fapte care, din punct de vedere obiectiv şi subiectiv se încadrează în infracţiunea de ucidere din culpă, prev. de art. 192 Cod penal”, se arată în motivarea obținută de Digi24.ro.

Judecătorii mai arată că „infracțiunea de omor ar fi posibilă doar în situația în care autovehiculul ar fi fost folosit (...) drept mijloc în scopul suprimării vieții victimei”.

„Elementele de fapt reţinute relevă situaţia tipică a unui accident de circulaţie care a avut drept rezultat decesul unei persoane din culpa exclusivă a conducătorului auto (inculpatul) care nu a respectat dispoziţiile legale ce reglementează regimul circulaţiei pe drumurile publice (a circulat cu viteză excesivă, peste limita legală, aflat sub influenţa băuturilor alcoolice şi a consumului de substanţe interzise)”, potrivit sursei citate.

Înalta Curte de Casație și Justiție mai menționează că infracțiunea de ucidere din culpă trebuie încradrată în forma „agravantă”, ținând cont de „gradul de pericol ridicat al faptei și periculozitatea mare a infractorului”. Conform Codului penal, Iorgulescu riscă acum între 2 și 7 ani de închisoare.

„În acest context, Înalta Curte are în vedere că nelegalitatea constatată cu privire la lipsa de corespondenţă între situaţia de fapt şi norma de incriminare nu poate fi înlăturată prin rejudecarea cauzei de către instanţa de recurs în casaţie, deoarece implică schimbarea încadrării juridice în raport de situaţia de fapt, astfel cum a fost reţinută, dar şi individualizarea pedepsei şi a modului de executare a acesteia în funcţie de norma de incriminare ce va fi stabilită ca incidentă în cauză”, este concluzia ÎCCJ.

În urmă cu 5 ani, Mario Iorgulescu, la acel moment beat și sub influența cocainei, a provocat un accident pe Șoseaua Chitilei, din Capitală. Nu a ținut cont de culoarea roșie a semaforului în timp ce conducea cu peste 150 de kilometri pe oră, a pierdut controlul volanului și a pătruns pe contrasens, lovind frontal un alt șofer care a murit pe loc.  

Iorgulescu, care, potrivit informațiilor din spațiul public se află în Italia, a fost condamnat definitiv la 13 ani și 8 luni de închisoare, dar Înalta Curte de Casație și Justiție a admis recursul în casație pe 20 iunie, astfel că dosarul se va rejudeca.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri