Plasamentele clasice devin istorie. Apar tot mai multe fonduri speculative

Data publicării:
fonduri

Au trecut mai puţin de trei luni din acest an şi deja a fost raportată la nivel global înfiinţarea a cinci fonduri noi care au strâns peste un miliard de dolari, arată datele compilate de Bloomberg. Anul trecut au apărut 10 astfel de fonduri, cu un capital de plecare de ordinul a zece cifre. Sunt cele mai mari cifre din această industrie din 2005.

Frustraţi de performanţele slabe ale plasamentelor clasice, investitorii scriu cecuri cu sume mari unor noi jucători în această piaţă.

În ultimul an fondurile de hedging au avut o performanţă medie de 4,6%. E de trei ori peste ce oferă un depozit clasic, însă foarte slab în comparaţie cu creşterea bursei americane.

Însă sunt foarte atractive noile fonduri, care au în spate oameni cu noi viziuni. Chiar şi România a ajuns să facă obiectul unor tranzacţii cu astfel de bani. E vorba de perimetrele Sterling din Marea Neagră, preluate de un fond de investiţii în energie al gigantului Carlyle.

Fondurile de hedging au o structură aparte în peisajul financiar. Folosind o imagine plastică, sunt găleţi de bani în care investitorii varsă în principal pe bază de încredere. Investiţiile cu banii strânşi ar avea la bază strategii şi instrumente complexe. Majoritatea proiectate pentru a reduce riscurile.

La bază, fondurile de hedging erau instrumente de investiţii care să ofere câştiguri şi în pieţe aflate în cădere prin aşa numitele poziţii short, pariuri pe scăderea preţurilor. În practică fondurile au acum strategii diverse de plasamente. Deseori încearcă să profite de segmente mici de piaţă, în care preţurile nu sunt bine fundamentate. Şi la plasamente folosesc efectul de levier, pariul cu o sumă fizic de câteva ori mai mică decât cea investită.

Pentru că sunt considerate investiţii sofisticate, fondurile de hedging au comisioane mai mari decât fondurile mutuale de investiţii. Există chiar o regulă a industriei - doi cu douăzeci. Există un comision de 2% a capitalului administrat şi 20% pentru tot ce înseamnă profit generat de fond. Comisioanele mari nu au inhibat însă dezvoltarea. În urmă cu 25 de ani fondurile de hedging gestionau active de 40 de miliarde de dolari la nivel global. La final de 2014 au ajuns la 3.000 de miliarde.

Însă industria trece prin schimbări. Reglementatorii sunt mai atenţi cu aceste fonduri zburdalnice, iar unii investitori sunt nemulţumiţi de comisioanele mari.

Mulţi investitori de marcă şi cu mulţi bani, precum fonduri private de pensii au întors spatele. Şi cu toate că de mai multe ori s-a cântat prohodul unor astfel de fonduri speculative, anul trecut s-au deschis mai multe fonduri decât s-au închis.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Meteorologii anunță o lună ianuarie cum n-a mai fost în România. Vreme neobișnuită și temperaturi ciudate
Digi FM
Kevin Costner, vacanță în Aspen alături de fiica sa adolescentă. Actorul este tatăl a șapte copii
Pro FM
Soția lui Kanye West, într-o pelerină transparentă de ploaie, cu nimic pe dedesubt. El, cu mască pe față...
Film Now
I-a arătat imagini nud și i-a vorbit despre dependența lui de pornografie. Blake Lively l-a dat în judecată...
Adevarul
De când va fi fabricată Dacia Spring în Europa: va duce la o scădere masivă a costurilor
Newsweek
Ultimele vești de la Casa de Pensii despre indexarea pensiilor în ianuarie: Va veni direct majorată
Digi FM
Controversă după momentul Aurei Șova cu Marius Manole, din finala Vocea României 2024: "Respectul faţă de...
Digi World
O vedetă TikTok a murit la doar 19 ani din cauza unei boli foarte rare care afectează doar câteva sute de...
Digi Animal World
Cum arată câinele care valorează un milion de euro. A fost conceput și născut în România: „A câștigat toate...
Film Now
Cum arată la 44 de ani fiul tatuat al lui Michael Douglas, care-i seamănă leit. De ce a făcut Cameron șapte...
UTV
Andreea Balan si George Burcea, impreuna la serbarea fiicei lor, Ella. Au lasat in urma certurile pentru...