Trend periculos pe TikTok. Experții spun că ”nu se vindecă acneea, dar poate crește riscul de cancer”

Data actualizării: Data publicării:
Tiktok. Imagine cu caracter ilustrativ. Foto- Profimedia Images
Tiktok. Imagine cu caracter ilustrativ. Foto- Profimedia Images

Din nou o ia razna imaginarul colectiv lipsit de orice bază științifică, fiind larg răspândit de TikTok. Un trend lansat recent pe aplicația de socializare ar putea afecta grav sănătatea, după cum au atras atenția mai mulți medici, în contextul în care utilizatorii aplicației mobile sunt încurajați să îl urmeze în tot mai multe videoclipuri. Concret, un număr tot mai mare de videoclipuri de pe TikTok sugerează că o arsură solară ar putea fi benefică pentru sănătate sau chiar ar putea ajuta la eliminarea acneei.

Însă medicii de la Spitalul Regina Victoria din Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord au denunțat rapid acest trend, explicând că expunerea la soare fără protecție solară ar putea avea consecințe catastrofale, căci crește riscul de a dezvolta cancer de piele.

Crema de protecție trebuie utilizată

„Deși există beneficii pentru sănătate asociate cu expunerea la suficientă lumină solară, crema de protecție solară ar trebui totuși utilizată pentru a contribui la reducerea riscului de apariție a cancerului de piele.

Cu cât aveți mai multe episoade de arsuri solare de-a lungul vieții, cu atât crește riscul de a dezvolta cancer de piele, precum și îmbătrânirea prematură a pielii. Impactul acestui trend ar putea fi de mare anvergură", au transmis medicii.

Creșterea gradului de dezinformare privind arsurile solare i-a determinat pe unii dermatologi să apeleze chiar ei la TikTok pentru a demonta miturile, potrivit euronews.com.

Riscurile nu sunt legate doar de melanom

Dermatologul Katie Belzenay a declarat în propriul videoclip publicat pe TikTok că „deși ar putea exista potențiale beneficii pe termen scurt ale bronzării cu acnee", cum ar fi o piele mai puțin grasă și pete de acnee mai bine mascate, „riscurile expunerii la UV depășesc orice beneficii potențiale".

Potrivit dermatologului, riscurile nu sunt legate doar de melanom. Expunerea prelungită și intensă la soare mai poate provoca hiperpigmentare (o afecțiune ce face unele zone ale pielii mai închise la culoare decât altele) și eritem (roșeață a pielii), precum și agravarea petelor post-acnee.

Țările din UE cu cele mai multe cazuri de melanom

Melanomul este un tip de cancer de piele ce se poate extinde la alte organe. Lumina ultravioletă care provine de la razele solare, dar este utilizată și la saloanele de bronzare, este cea mai frecventă cauză.

Riscul este mai mare pentru persoanele cu pielea deschisă la culoare sau cu un număr mare de alunițe, precum și pentru cele care sunt înrudite cu o familie cu antecedente de cancer de piele.

Urmăriți alunițele!

Alunițele sunt cel mai bun indicator pentru monitorizarea dezvoltării potențiale a melanomului. Cele mai frecvente simptome sunt alunițele cu forme sau margini neuniforme, sau chiar cu un amestec de două sau mai multe culori.

De asemenea, alunițele sunt de obicei mici, în timp ce melanoamele tind să fie mai mari, adesea cu o lățime mai mare de 6 mm. O aluniță care își schimbă dimensiunea, forma sau culoarea poate fi, de asemenea, un melanom, potrivit National Health Service din Regatul Unit. Medicii recomandă verificarea alunițelor cel puțin o dată pe an.

Dintre țările membre ale Uniunii Europene, Danemarca are cea mai mare incidență estimată a melanomului, cu o rată de incidență de 50,3 la 100.000 de persoane. Media la nivelul blocului comunitar este de 22,8.

În clasament urmează, după Danemarca: Țările de Jos (48,0), Suedia (42,4), Finlanda (35,7), Germania (34,8), Slovacia (33,6), Irlanda (33,9), Belgia (29,2), Luxemburg (24,8) și Franța (24,7).

 

Editor : Marina Constantinoiu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Se introduce taxa de autostradă în România, explicația de la Guvern. De ce nu se plătește la fel ca în...
Digi FM
Dan Negru, despre prima zi de școală a copiilor lui: „Eu nu sunt entuziasmat din cauza ghiozdanelor pe care...
Pro FM
CRBL încearcă să repare lucrurile cu fiica lui, după divorțul de mama ei: "Timpul le așază pe toate. Ne-am...
Film Now
O prezentatoare TV a dezvăluit care a fost ultima discuție pe care a avut-o cu Shannen Doherty: „Am fost...
Adevarul
Experiență de coșmar pentru un român care a dat mii de euro pe o vacanță de 5 stele. „Nu pot să cred așa...
Newsweek
Care pensionari iau pensia recalculată și mărită abia în noiembrie? Casa de Pensii confirmă
Digi FM
Ce studii are, de fapt, Elena Lasconi și cum justifică notele mici. Candidata la Președinție este acuzată că...
Digi World
Un YouTuber cu peste 5 milioane de abonați a slăbit mai mult de 100 kg. Cum și-a păcălit urmăritorii în...
Digi Animal World
Luptă acerbă între un șarpe Boa și un crocodil. Spectacolul uimitor oferit de reptile turiștilor din Brazilia
Film Now
15 cupluri celebre care s-au cunoscut pe platourile de filmare. Iubiri mai spectaculoase decât în peliculele...
UTV
(VIDEO) Jon Bon Jovi a salvat o femeie care era pe punctul de a sari de pe un pod din Nashville