Patru miliarde de euro, noul acord preventiv. Şeful misiunii FMI: Redresarea economică se accelerează

Data publicării:
misiune fmi Schaechter

România va sta încă doi ani sub umbrela FMI. Guvernul şi oficialii Fondului Monetar Internaţional s-au înţeles să semneze încă un acord pe doi ani în valoare de patru miliarde de euro. Acordul va fi parafat peste doi luni, după ce va primi undă verde din partea conducerii FMI. Acordul va fi unul tot preventiv, ca şi precedentul, adică vor fi folosiţi bani doar în caz de nevoie. Guvernul însă va trebui să continue reformele în special în sănătate unde trebuie eliminate toate datoriile statului, dar şi continuarea privatizărilor în companiile unde statul este proprietar.

În plus, FMI a crescut prognoza de creștere economică a României la 2 la sută.

România a plătit până acum peste patru miliarde de euro din împrumutul de aproape 13 de miliarde luat de la FMI în 2009.

Concluziile misiunii în România

Andrea Schaechter, șefa misiunii FMI în România, și Guillermo Tolosa, șeful biroului FMI pentru România și Bulgaria, au prezentat miercuri dimineața concluziile vizitei de lucru în România.

„Comisia Europeană, Banca Mondială și Fondul Monetar Internațional au purtat discuții cu autoritățile române și autoritățile române au solicitat ca programul lor economic să fie susținut de un nou acord stand-by de 24 de luni cu FMI și o asistență financiară în cadrul balanței de plăți de la Uniunea Europeană. La nivel tehnic, misiunea a juns la un acord cu autoritățile asupra principalelor elemente ale programului lor economic”, a explicat Andrea Schaechter, şeful misiunii FMI în România, la finalul misiunii FMI privind discuţiile în legătură cu noul acord de împrumut.

„Autoritățile își propun să trateze acest acord ca pe unul preventiv. Asta înseamnă că au sugerat că nu vor să tragă din aceste resurse financiare și accesul propus ar fi în total în sumă de patru miliarde de euro, sumă împărțită în mod egal de Comisia Europeană și FMI”, a precizat șefa misiunii FMI în România.

„La nivel tehnic am ajuns la un acord, dar un acord stand-by trebuie să fie aprobat de conducerea FMI, de boardul executiv al FMI, reuniunea acestuia fiind programată în cursul acestei toamne”, a spus Andrea Schaechter.

Evaluarea cu privire la perspectivele României

Andrea Schaechter a prezentat o analiză a modului în care este văzută situația economică a Românei și care sunt proiecțiile pentru acest an și pentru anul viitor.

„Constatăm că redresarea economică se accelerează și continuă să se accelereze. În prima parte a anului , exporturile au fost mai puternice, în timp ce cererea internă se menține relativ slabă în aceeași perioadă. Producția agricolă este mult mai bună decât anul trecut, când a fost afectată de secetă. Având în vedere toate aceste lucruri, am crescut proiecția de creștere economică la 2 la sută pentru acest an. Pentru anul viitor ne așteptăm ca această redresare să continue. Proiecția de creștere pentru PIB-ul real este cam de 2,25 la sută pentru anul viitor”, a spus Andrea Schaechter.

„Ne așteptăm, de asemenea, ca structura creșterii de PIB să se ajusteze mai mult în direcția cererii interne și dacă România poate să absoarbă fonduri UE suplimentare și dacă sentimentul de piață vizavi de România se îmbunătățește”, a prezizat șeful misiunii FMI în România.

„Anul acesta, Europa și zona euro trec printr-o perioadă dificilă, o rată negativă de creștere, de jumătate de procent. Pentru România, inflația anticipăm că va scădea în restul anului, pentru că, pe măsură ce se disipează șocurile induse de creșterea prețurilor la alimente, ajungând înapoi în intervalul țintit de Banca Națională”, a apreciat Andrea Schaechter.

Obiectivele principale ale noului program economic și politicile de realizare

„În ultimele două programe, România a înregistrat progrese semnificative în redobândirea stabilității economice, dezechilibrele fiscale și externe au fost reduse, piețele financiare au luat notă de acest lucru. (...) În același timp, au fost inițiate reforme structurale, un exemplu fiind introducerea noului cadru de reglementare și formare a prețului în sectorul energetic”, a spus șefa misiunii FMI.

„Despre programul economic de acum încolo, acest program va clădi pe realizările programelor anterioare și are două obiective principale. Autoritățile își propus să asigure câștigurile realizate în materie de stabilitate și apoi să avanseze pe linia reformelor structurale, adică să susțină creșterea economică pe termen lung”, a subliniat Andrea Schaechter.

„Dacă ar fi să sumarizez, acest program economic continuă politicile bune, dar și propune și să accelereze ritmul reformelor structurale și să finalizeze aceste reforme acolo unde nu sunt finalizate”, a spus șefa misiunii FMI în România.

În ceea ce privește cadrul economic stabil și predictibil de politici economice, Andrea Schaechter a apreciat că acesta este esențial pentru creștere și pentru crearea de locuri de muncă, un cadru în care oamenii să poată să planifice și să facă investiții.

„Dar stabilitatea macroeconomică, în mod clar, singură nu este suficientă, trebuie combinată cu reforme structurale”, a subliniat oficialul FMI.

Andrea Schaechter a prezentat o parte din domeniile de politică cheie care vor contribui la asigurarea stabilității economice.

„În ceea ce privește politca fiscală, Guvernul este determinat să realizeze o consolidare fiscală treptată. România a ieșit din procedura de deficit excesiv. Ieri, odată cu anunțarea rectificării bugetare, Guvernul și-a propus să atingă ținta de 2,3 la sută deficit, în termeni cash, pentru acest an. Dați-mi voie să subliniez că acesta este un angajament deja asumat în trecut, deci nu a apărut nicio modificare din punct de vedere al acestei ținte de deficit. Pe mai departe, pentru anul viitor sau pentru următorii doi ani, Guvernul își propune să realizeze angajamentele asumate prin pactul de stabilitate și să ajungă la un deficit de nu mai mult de 1 la sută din PIB până în anul 2015”, a declarat Andrea Schaechter.

„Pe parte de politică monetară, politicile vor fi ghidate de ținta de inflație, stabilită de BNR, pentru a menține inflația în intervale rezonabil. Pe partea de sector financiar este important să consolidăm bilanțurile bancare, mai ales având în vedere volumul mare al împrumuturilor neperformate din sectorul bancar. Aceste împrumuturi trebuie rezolvate cumva astfel încât băncile să poată să sporească creditarea și să susțină redresarea economică. Toate acestea sunt elementele și politicile care pot asigura stabilitatea macroeconomică, dar, așa cum am spus anterior, acestea trebuie combinate cu politici care să asigure condiții pentru creșterea economică pe termen lung, dar și stabilitate economică pe termen lung”, a subliniat Andrea Schaechter.

În acest sens, Andrea Schaechter a subliniat două domenii considerate prioritare de Guvern pentru perioada următoare. „Primul domeniu pe care aș vrea să îl subliniez este faptul că programul își propune să asigure efectuarea plăților în economie în timp util. Au intervenit întârzieri la plată în trecut, la nivel autorităților locale, a administrațiilor centrale, dar și la nivelul companiilor de stat (...) și toate aceste blocaje încetinesc toată economia. Este evident că acest lucru trebuie eliminat, aceste arierate trebuie eliminate, pentru a nu avea impact asupra sectorului privat, care ar putea, din aceast cauză, să aibă dificultăți la plata obligațiilor fiscale și așa mai departe”, a precizat Andrea Schaechter.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Doi vloggeri britanici au rămas uimiți după ce au vizitat Bucureștiul. Cel mai mult le-a placut...
Digi FM
Un american și-a dus soția la un magazin din Brașov, iar imaginile sunt virale. Reacția acestuia când vede...
Pro FM
Închisoarea l-a schimbat complet pe Sean „Diddy” Combs. Rapperul „a slăbit” și „a albit” în cele trei luni de...
Film Now
Tom Hanks insistă că „e într-o formă bună”, în ciuda apariției care i-a îngrijorat pe fani. S-a zvonit că...
Adevarul
Orașul în care nu ai voie să mori. E interzis prin lege
Newsweek
Bucura Oprescu care a garantat indexarea pensiilor reconfirmată ministrul muncii. Își ține cuvântul?
Digi FM
Fiica lui Mircea Diaconu rupe tăcerea după moartea actorului: „Nu a murit de cancer de colon”
Digi World
O vedetă TikTok a murit la doar 19 ani din cauza unei boli foarte rare care afectează doar câteva sute de...
Digi Animal World
Cum arată câinele care valorează un milion de euro. A fost conceput și născut în România: „A câștigat toate...
Film Now
Jennifer Lopez, fotografiată la cumpărături cu Emme, pe care a prezentat-o cu pronume neutru acum doi ani
UTV
Andreea Balan si George Burcea, impreuna la serbarea fiicei lor, Ella. Au lasat in urma certurile pentru...