Preţurile apartamentelor din România au crescut, în medie, cu 5,6% în ultimul trimestru al anului trecut, arată datele Eurostat. Constanţa conduce în topul scumpirilor de pe piaţa imobiliară, cu un avans de 20%. Iar o explicaţie a fenomentului este dată de majorarea preţurilor materialelor de construcţii.
Oferta dezvoltatorilor imobiliari sau a proprietarilor de case este în permanenţă corelată cu interesul din piaţă. Pe măsură ce creditarea s-a relaxat şi oamenii au avut mai uşor acces la bani, a crescut rapid cererea de locuinţe. Odată cu cererea, au crescut şi preţurile.
Locuinţele din Capitală s-au scumpit în medie cu 9 procente. Cele mai mari creșteri le avem în sectorul 2 - un avans de 11,7 la sută. Urmează sectorul 1 din Capitală. Aici avem o creștere de 11 procente. În sectorul 3 apartamentele și casele costă mai mult cu 9 la sută . La polul opus este sectorul 4 cu un avans de 2 procente.
„Creșterile de preț vin din mai multe surse. În primul rând discutăm de creșterea prețului de producție a unui apartament nou generat de costurile de construcție. Nu trebuie să ignorăm aceste fluctuații ale cursului leu - euro, care și ele influențează destul de mult prețul de achiziție al unui apartament”, afirmă Bogdan Ivan, analist financiar.
În marile oraşe ale României, avansul a fost încă şi mai mare.
La Timișoara prețul apartamentelor a crescut cu 12 procente față de aceeași per a anului trecut. Spre exemplu, dacă în martie 2017 prețul unui mediu pătrat util depășea cu puțin suma de 1.000 euro, un an mai târziu acesta costă aproximativ 1.200 euro.
Locuinţele din zonele cu potenţial turistic sunt încă şi mai scumpe.
Dacă în 2016 metru pătrat construit costă 1.000 euro, anul acesta a crescut cu 20 de procente. Așa se face că un apartament că acesta, cu două camere, de 50 mp aici în stațiunea mamaia ajunge la 60 mii euro.
Iar scumpirile vin la pachet cu pretenţii mai mari, spun experţii imobiliari.
„Cumpărătorii se uită din ce în ce mai mult la apartamentele noi dar și pentru că au început să apară apartamente noi în zone bune ale orașelor, nu mai sunt doar acele ap noi de la periferie. De asemenea se uită la preţ. Prețul rămâne în continuare principalul criteriu pentru a achiziționa un apartament. În ce privește numarul de camere, cumpărătorii se uită...încep să migreze de la 2 înspre 3 camere”, spune Daniel Crainic, expert în imobiliare.
Anul trecut au fost finalizate 53 de mii de apartamente, în condiţiile în care cererea e de cel puțin 10 ori mai mare.