Eşecul proiectului Nabucco este dat ca sigur de unul dintre acţionarii gazoductului, grupul austriac OMV.
„Consorţiul Şah Deniz a informat OMV, un acţionar al Nabucco, în ceea ce priveşte decizia privind ruta preferată de transport al gazelor către Europa. Proiectul Nabucco West nu a fost selectat de consorţiu”, se arată în comunicatul OMV.
De altfel, încă de acum o săptămână, speciliştii anunţau că Nabucco ar fi pierdut cursa pentru atragerea gazul azer din zăcământul exploatat de grupul Şah Deniz.
„Noi suntem într-o situaţie dificilă şi de ce Azerbaidjanul procedează aşa... pentru că între altele, nici UE, nici Statele Unite, care au avut o atitudine mai degrabă pasivă şi Azerbaidjanul nu s-a simțit obligat nici față de SUA să facă opțiunea Nabucco. Prin absența unui tranzit de gaz pe teritoriul ei, pierde sute de milioane într-un an”, explica analistul Emil Hurezeanu, în emisiunea „Jurnalul de seară” din 17 iunie.
Care va fi noua rută
Noua rută aleasă pentru transportul gazului din Azerbaidjan către Europa este gazoductul TAP, al ruşilor, care va trece prin Grecia, Albania şi Marea Adriatică şi va avea ca punct final sudul Italiei. Noul proiect nu are nicio legătură cu Nabucco, în care era inclusă şi România şi care era susţinut de Uniunea Europeană.
O investiţie din care România ar fi avut de câştigat 1,5 miliarde de euro. În urmă cu o lună, oficialii celor cinci ţări implicate în construirea conductei au venit la Bucureşti, iar autorităţile române dădeau ca sigură realizarea gazoductului.
„Pe termen mediu și lung, pentru România, pentru regiune, realizarea acestui proiect reprezintă o șansă de dezvoltare și o șansă de siguranță energetică, reducerea dependenței față de un singur producător”, declara Victor Ponta, premierul României, în 21 mai.
Azerbaidjanul se află, de altfel, pe lista ţărilor pe care premierul le vizitează în această perioadă, însă întrevederile vor avea loc înainte ca grupul Şah Deniz să anunţe oficial că a renunţat la Nabucco.
Comunicatul OMV, aici.