Marii investitori imobiliari avertizează despre blocajele din calea dezvoltării orașelor din România
Marii investitori în din industria imobiliară din România avertizează că piața ar putea ajunge într-un blocaj. Noul Cod al Urbanismului ar putea genera abuzuri în ceea ce privește reglementarea spațiilor verzi din orașe.
În același timp, analiza sectorului de construcții și tranzacții imobiliare arată că Bucureștiul și-a diminuat semnificativ contribuția la PIB-ul României, de la 37% în 2019, la 29,8% în 2022. În ultimii 3 ani fiscali încheiați, au scăzut radical încasările la bugetul Capitalei, care au revenit anul trecut la recordul negativ minim din 2010. Problemele au apărut din cauza unui blocaj administrativ local, în condițiile în care emiterea autorizațiilor de construire din partea autorităților locale stagnează. Reprezentanții sferei imobiliare speră că noua lege a urbanismului va aduce reguli stricte și mult mai clare, pentru mai multă coerență în dezvoltare și o comunicare eficientă între companiile private și autoritățile locale.
Multe alte provocări pentru dezvoltatorii imobiliari vin din condițiile economice. Au crescut costurile de la 20% la 30% în ultimii 3 ani în construcții, de aceea și prețurile pentru apartamente, chirii și spații de birouri au crescut substanțial la rândul lor. Iar acesta nu este vârful, estimează experții din domeniu. Dennis Selinas, președintele Asociației Investitorilor de Real Estate din România, a oferit un interviu amplu pentru digi24.ro, în care a explicat toate fenomenele existente în sfera imobiliară din România în prezent.
- Etichete:
- arei
- industria imobiliara
- imobiliare romania
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News