Valoarea totală a impozitelor şi contribuţiilor sociale plătite de români a urcat anul trecut de la 26,7% la 28,2% din Produsul Intern Brut. Este a doua cea mai mare creştere a poverii fiscale din Uniunea Europeană în 2012, Portugalia fiind singura ţară care ne-a depăşit.
Creşterea poverii fiscale din 2011 s-a datorat majorării taxelor, şi nu unei colectări mai bune a dărilor, aşa cum ar fi normal, afirmă Ionuţ Dumitru, preşedintele Consiliului Fiscal: „În 2011 a fost o creştere de TVA care s-a materializat tot anul. În 2010 s-a introdus TVA-ul, dar a afectat doar jumătate de an. În 2011 s-a văzut tot anul, deci a fost o creştere de fiscalitate în primul rând.”
Chiar şi cu această creştere, România este cu zece procente sub media europeană, dar problema este că aici colectarea taxelor şi impozitelor este slabă. „România colectează doar 54% din cât ar trebui să colecteze. În aceleaşi condiţii legislative şi cu un istoric economic similar, Bulgaria colectează 71%, adică un plus de 17%”, explică Gabriel Biriş, avocat specializat în fiscalitate.
Valentin Ionescu, fost ministru al Privatizării, acuză că acesta este efectul unei administrări fiscale proaste.
În Uniunea Europeană, cea mai redusă pondere a impozitelor şi contribuţiilor sociale în PIB este în Lituania (26%), urmată de Bulgaria (27,2%) şi Letonia (27,6%), în timp ce România ocupă a patra poziţie (28,2%). La polul opus se găsesc Danemarca (47,7%), Suedia (44,3%), Belgia (44,1%), Franţa (43,9%) şi Finlanda (43,4%), unde ponderea impozitelor şi contribuţiilor sociale în Produsul Intern Brut depăşeşte 40%.
Pe aceeaşi temă:
Banii tăi, risipa statului. Taxe ciudate în România: pe linişte, pe copaci sau pe apa de ploaie. Unde se duc banii?
Angajații români dau la stat, prin taxe, jumătate din salariu
Veniturile statului din impozitarea salariilor au crescut cu 2,4 miliarde de lei în ultimii cinci ani