Pentru a atinge din urmă ţările dezvoltate, Guvernul îşi propune o creştere economică triplă faţă de estimarea pentru acest an.
„Ţinta noastră e să avem o creştere economică, pe termen mediu, de 5-6% pe an. Avem nevoie de această creştere pentru a prinde din urmă restul Europei şi cred că, dacă vom continua cu acest tip de măsuri care încurajează mediul de afaceri, vom atinge acest obiectiv”, a declarat Ioana Petrescu, ministrul Finanţelor Publice.
Dar măsurile despre care vorbeşte Ioana Petrescu nu se văd în economie, spun reprezentanţii mediului de afaceri. În primul rând, ar fi nevoie de reducerea evaziunii.
„România, în momentul de faţă, este sub media UE în ceea ce priveşte colectarea de venituri la buget. Pe anumite industrii precum restaurante, hoteluri, servicii colectează în jur de 2% din TVA”, a susţinut Cătălin Creţu, directorul unei firme de intermediere financiară.
A doua problemă o reprezintă investiţiile publice.
„Va rămâne probabil cu un record negativ pe zona investiţiilor publice. Este clar că anul acesta Guvernul a avut alte priorităţi şi ştim bine, inclusiv legate de contextul electoral”, a afirmat Răzvan Voican, director executiv Asociaţia Română a Exportatorilor.
În primele opt luni ale anului, statul a investit în economie aproape şapte miliarde de lei. Este cel mai mic nivel din ultimii şapte ani. Chiar şi în 2009 sau 2010, în plină criză economică, investiţiile au fost mai mari.
Pentru că statul nu bagă bani în economie s-au redus şi estimările de creştere economică. Recent, FMI a scăzut prognoza privind creşterea economică a României pentru acest an la 2,4 la sută, de la 2,8 la sută cât anticipa în luna iunie.