Bitcoin nu este clasificată ca ban electronic (e-money) sau monedă străină, ci mai degrabă ca instrument financiar supus reglementărilor bancare din Germania. Reprezintă mai degrabă „bani privaţi” care pot fi utilizaţi în cercurile multilaterale de cliring (sistem de decontări fără numerar, n.r.), potrivit unui comunicat al Ministerului german de Finanţe, citat de CNBC.
O unitate de cont permite realizarea de comparaţii în timp a valorii unor bunuri sau servicii şi cuantificarea valorii adăugate în cadrul activităţii economice şi poate fi reprezentă de o monedă fără existenţa fizică a acesteia.
Un exemplu de unitate de cont este dat de drepturile speciale de tragere (DST) ale FMI, în care se evaluează tranzacţiile, dar care nu sunt şi instrument de plată. Astfel, plăţile trebuie să se facă în monede aflate efectiv în circulaţie, potrivit Mediafax.
„Trebuie să avem competiţie în producţia de bani. Am fost de mult timp un susţinător al planului lui Friedrich August von Hayek de denaţionalizare a banilor. Bitcoin reprezintă primul pas în această direcţie”, a declarat Frank Schaeffler, membru în comisia de finanţe a Parlamentului german, care a susţinut clarificarea legală a bitcoin.
Bitcoin este o monedă virtuală care permite utilizatorilor să o schimbe pentru bunuri şi servicii.
Îm prezent, o bitcoin valorează circa 119 dolari.
Noua prevedere arată că autorităţile germane pregătesc reglementări de taxare a tranzacţiilor cu bitcoin.
Potrivit publicaţiei Die Welt, guvernul german a stabilit că clasificarea bitcoin înseamnă că profiturile obţinute prin utilizarea monedei virtuale ar putea fi impozitate.
Și în Statele Unite, un judecător a hotărât că monedele virtuale bitcoin reprezintă o valută şi pot fi convertibile în dolari, euro sau orice altă monedă.