Începând de miercuri cea mai mică pensie din România, cunoscută și sub numele de indemnizația socială pentru pensionari, crește la 520 de lei. Măsura, alături de cele două creșteri ale punctului de pensie din acest an, respectiv de la 1 ianuarie și de la 1 iulie, accentuează lipsa banilor la buget și datoriile ce vor fi lăsate moștenire de către actualul Guvern.
Majorarea unei pensii de 4.000 de lei este de două ori mai scumpă pentru buget decât cea a unei pensii de 2.000 de lei
Indemnizația socială pentru pensionari crește, începând de azi, de la 400 la 520 de lei, potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Muncii. Indemnizația nu reprezintă o categorie de pensie distinctă, de sine stătătoare, care să se acorde necondiţionat, ci este o limită de venit la care se ridică orice pensie stabilită pe baza contributivității, dacă este mai mică de plafonul respectiv, explică Ministerul Muncii. Adică, dacă o persoană are o pensie stabilită la 350 de lei, de miercuri aceasta nu va mai primi 400 de lei ca până acum (statul acoperea diferența de 50 de lei), ci 520 de lei (statul va acoperi diferența de 170 de lei).
Pentru a putea primi indemnizația socială, beneficiarul trebuie să fie pensionar al sistemului public de pensii din România, să aibă domiciliul în România, iar cuantumul însumat al veniturilor din pensii și din alte drepturi, stabilite și plătite prin casele teritoriale de pensii în baza unor legi speciale, trebuie să fie sub nivelul maxim legal al indemnizației sociale.
Ministerul Muncii nu scapă ocazia de a face reclamă Guvernului, fără a preciza și care este efortul la buget presupus de această măsură. ”Măsura privind majorarea cuantumului indemnizației sociale face parte din obiectivele prioritare stabilite în cadrul Programului de guvernare pentru perioada 2016 - 2020, ca măsură de reducere a sărăciei şi de îmbunătăţire a standardului de viaţă al populaţiei”, spun oficialii Ministerului.
La nivel național sunt înregistrate 1,02 milioane de persoane care urmează să beneficieze de indemnizația socială pentru pensionari.
Măsura menționată face parte dintr-un pachet mai larg de creștere a pensiilor în acest an. Majorarea indemnizației sociale pentru pensionari și cele două creșteri ale punctului de pensie vor avea un impact bugetar devastator pentru bugetul de stat.
Începând cu data de 1 iulie 2017, punctul de pensie va crește cu 9% și va ajunge la 1.000 de lei, se arată în Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 2/2017. Aceasta va fi a doua majorare din 2017 a punctului de pensie, după ce acesta a crescut la 1 ianuarie 2017 cu 5,25%, ajungând la 917,5 lei, potrivit prevederilor din OUG 99/2016, adoptată de guvernul Dacian Cioloș. Până la 31 decembrie 2016, valoarea punctului de pensie s-a situat la 871,7 lei.
Avertismente
Creșterile de pensii nu sunt sustenabile pentru buget, spune Ionuț Dumitru, șef al Consiliului Fiscal din România. ”Eu cred că pericolul acolo este şi mai mare. Efortul financiar generat de creşterea punctului de pensie la 40%, de la 1 ianuarie 2017, şi la 45% de la jumătatea anului viitor, este unul uriaş, aş spune chiar catastrofic, iar asta fără să folosesc cuvinte foarte dure. Dacă luăm măsura de creştere a punctului de pensie la 45% din salariul mediu brut de la un nivel actual de sub 35% din salariul mediu brut, dacă luăm în calcul şi majorarea de salarii din economie, atunci discutăm de o creştere în jur de 50% a pensiilor aflate în plată. Practic, discutăm de un efort bugetar calculat de noi undeva la 23 de miliarde de lei pe an”, spune Ionuț Dumitru, președintele Consiliului Fiscal.
Cine beneficiază de măsuri
Afirmația că măsurile adoptate de Guvern sunt strict necesare, adoptate în actuala formă, sunt demagogice. Câștigătorii majorărilor salariale decise sunt în special cei care aveau deja pensii mari. Grosul banilor alocați de la buget pentru creșterea pensiilor nu merge la cei 4,5 milioane de pensionari care au sub 2.000 de lei pensie lunară, ci spre cei câteva sute de mii ale căror pensii sunt mai mari. Creșterile de pensii acordate doar celor ale căror drepturi sunt sub 2.000 de lei ar avea un efect bugetar negativ mult mai mic. Deoarece majorările se fac proporțional, creșterile punctului de pensie aduc mult mai mulți bani cuiva care are o pensie mare.
Potrivit datelor oficiale, există 1,02 milioane pensionari cu pensie mai mică decât cea garantată (520 de lei) și alți 1,22 milioane care au scăpat recent de impozitarea pensiilor, adică cei cu pensii situate între 1.050 și 2000 de lei. În total 2,24 milioane pensionari care au fie sub 520 de lei fie între 1.000 și 2.000 de lei. Se estimează că numărul total al celor ale căror pensii sunt sub 2000 de lei este de 4,5 milioane, din un total de 5,2 milioane pensionari.