Facilităţi fiscale pentru business angels

Data publicării:
BANI EURO - BACKGROUND

 

Camera Deputaţilor, în calitate de camera decizională, a aprobat miercuri un proiect de lege privind stimularea investitorilor individuali - business angels, care a primit în octombrie anul trecut şi avizul Guvernului, iar în februarie a fost votat şi de senatori.

Conform Proiectului de Lege nr. 26/2015 privind stimularea investitorilor individuali, aprobat miercuri de deputaţi, investitorii individuali vor fi scutiţi de plata unor impozite, pentru stimularea unui mediu economic favorabil investiţiilor în IMM-uri nou înfiinţate (start-up-uri).

Un investitor individual, cunoscut şi ca investitor „providenţial” sau business angel este o persoană fizică posesoare de capital, de expertiză şi de dorinţa necesară realizării unei investiţii într-un start-up.

Pe piaţa financiară locală, aceşti business angels contribuie cu capital propriu, de la 10.000 de euro, până la maximum 200.000 de euro, în anumite condiţii şi prin asumarea unui risc înalt, la finanţarea afacerilor din sectoarele economice care prezintă un potenţial sporit de creştere, de exemplu IT şi tehnologie.

Facilităţile fiscale de care va beneficia, în urma implementării acestei legi, un business angel se referă la scutirile de la plata:

- impozitului pe veniturile sub formă de dividende, pentru o perioadă de 3 ani, din momentul dobândirii părţilor sociale, pentru dividendele aferente părţilor sociale dobândite;

- impozitului pentru câştigul stabilit din transferul părţilor sociale dacă înstrăinarea are loc după cel puţin 3 ani de la dobândire.

Orice persoană fizică poate deveni investitor individual/business angel, dacă îndeplineşte, cumulativ, următoarele condiţii:

- este o persoană din afara societăţii şi dobândeşte calitatea de asociat al acesteia prin aportul sau în numerar la capitalul social al societăţii, rezultând emiterea de noi părţi sociale în favoarea sa;

- investeşte o sumă cuprinsă între 3.000 de euro şi 200.000 euro (suma investită va fi plătită prin intermediul sistemului bancar din România şi va fi înregistrată în contabilitatea societăţii);

- nu deţine, ca urmare a investiţiei, în nume propriu sau prin persoane interpuse, mai mult de 49% din capitalul social al societăţii în cauza;

- beneficiarul investiţiei sale este un SRL (societate cu răspundere limitată), în condiţiile art. 2 din Legea societăţilor nr. 31/1990.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Orașul unde noaptea nu se sfârșește niciodată. Cum supraviețuiesc 2.000 de oameni în întunericul absolut timp...
Digi FM
Laurențiu Cazan, obișnuit cu viața în Olanda, compară “Țara lalelelor” cu România: “Acolo, dacă te...
Pro FM
Taylor Swift, mai mult decât generoasă cu echipa care a ajutat-o în turneul care i-a adus miliarde. Cât a dat...
Film Now
Noi probleme de sănătate pentru Jamie Foxx. El a fost rănit după ce a fost prins într-o încăierare, chiar la...
Adevarul
Liderul rebelilor sirieni: Israelul „nu mai are scuze” să bombardeze Siria. Ce spune despre Rusia și Iran
Newsweek
DOCUMENT 100.000 pensii cresc până de Anul Nou. Care pensionari iau banii și despre ce sume e vorba?
Digi FM
Procesul care a şocat întreaga lume se apropie de final. Gisele Pelicot încă aşteaptă explicaţii: Nu îţi poţi...
Digi World
O iluzie optică a făcut vâlvă pe rețelele sociale. Poți să ”vezi” cele trei creaturi din imagine în 15...
Digi Animal World
Ce a făcut o vacă după ce stăpânul său a vândut-o unui vecin: „Asta se întâmplă când vinzi un animal fără...
Film Now
Christina Applegate, despre primele semne de scleroză multiplă: „Îmi amintesc căderea”. Dezvăluirile...
UTV
Jennifer Lopez, in mijlocul unui scandal dupa aparitia unor imagini controversate cu P. Diddy din noaptea...