Vot istoric în Regatul Unit. Parlamentarii au votat pentru legalizarea morții asistate în Anglia și Țara Galilor

Data actualizării: Data publicării:
moarte asistata anglia
Militanții din ambele tabere s-au adunat la Westminster în timpul votului. SColaj foto / surse foto: Profimedia Images

Votul istoric, cu 330 pentru și 275 împotrivă, vine după cinci ore de dezbateri aprinse în care parlamentarii au împărtășit povești personale, în timp ce cei care s-au poziționat împotriva proiectului de lege au cerut o îngrijire paliativă mai bună la sfârșitul vieții, scrie BBC.

Proiectul de lege care trece prima etapă în Camera Comunelor va fi urmat de luni de examinare și aprobare parlamentară înainte de a deveni lege. Între timp, militanții din ambele tabere care s-au adunat la Westminster au reacționat la aflarea rezultatului de la votul de vineri fie cu lacrimi de fericire și fie cu dezamăgire.

În prezent, legile din Regatul Unit împiedică oamenii să ceară ajutor medical pentru moartea asistată și există mai multe cerințe pentru ca un pacient să fie eligibil. Problema a divizat Parlamentul. Secretarul pentru Sănătate Wes Streeting, care nu susține proiectul de lege, a spus că este îngrijorat că ar exista riscul ca oamenii bolnavi să ajungă să se simtă „împinși de vinovăție” pentru a-și pune capăt propriilor vieți.

Printre parlamentarii laburişti a existat o împărţire procentuală de aproximativ 60-40 în favoarea morţii asistate. Deși este o mică surpriză, Keir Starmer a fost printre susținători. Opt miniștri din cabinetul lui Starmer au mers în sens invers, inclusiv adjunctul său, Angela Rayner, și secretarul de externe, David Lammy. Li s-au alăturat secretarul pentru Sănătate Wes Streeting și secretarul pentru Justiție, Shabana Mahmood.

La conservatori, Rishi Sunak și Oliver Dowden, fostul prim-ministru și viceprim-ministru, au sprijinit în minoritate proiectul. Kemi Badenoch, noul lider conservator, a votat împotriva legislației, dar cancelarul ei din umbră, Mel Stride, a mers în sens invers.

Doar unul dintre partidele britanice a fost unit - Verzii, toți cei patru parlamentari au votat da.

Însă chiar și printre cei care au susținut legislația există neliniște cu privire la modurile în care ar putea funcționa aspectele practice ale acestei legislații și cum va figura pe agenda guvernului.

Mulți, totuși, cred că acesta este un preț care merită plătit pentru ceea ce ei văd un drept moral pe care Camera Comunelor l-a afirmat acum, dreptul la liberul arbitru pentru bolnavii în stadiu terminal. Acesta este un moment uriaș în politica socială britanică, notează BBC.

În ce țări din Europa este legalizată moartea asistată

Peste 300 de milioane de oameni trăiesc acum în țări care au legalizat moartea asistată. Canada, Australia, Noua Zeelandă, Spania și Austria au introdus legi privind moartea asistată din 2015 – când parlamentarii britanici au votat ultima dată pe această problemă – unele permițând moartea asistată pentru cei care nu sunt bolnavi în stadiu terminal.

În Europa, șase țări au o formă de moarte asistată legalizată: Elveția, Țările de Jos, Belgia, Luxemburg, Spania și Austria. În toate acestea - spre deosebire de propunerile din Anglia și Țara Galilor - ajutorul pentru moarte asistată nu se limitează la bolnavii terminali.

Elveția a fost prima țară din lume care a creat „dreptul de a muri” când a legalizat sinuciderea asistată în 1942. Este una dintre puținele țări care le permite străinilor accesul la ajutor pentru a muri prin intermediul organizațiilor precum Dignitas, din Zurich. Peste 500 de britanici au murit la Dignitas în ultimele două decenii, inclusiv 40 anul trecut. Medicamentul letal trebuie să fie autoadministrat.

Țările de Jos și Belgia au legalizat moartea asistată în urmă cu mai bine de 20 de ani pentru pacienții care se confruntă cu o suferință insuportabilă de la o boală incurabilă, inclusiv probleme de sănătate mintală. De atunci, a fost extins la copii - singurele țări europene care permit acest lucru. Ambele permit eutanasia - sau moartea asistată de un medic.

Cel mai recent, Spania și Austria au legalizat moartea asistată atât pentru boli terminale, cât și pentru suferințe intolerabile. În Austria, medicamentele trebuie să fie autoadministrate, în timp ce în Spania un medic specialist le poate administra.

Un proiect de lege care permite pacienților adulți în stadiu terminal să moară dacă au 12 luni sau mai puțin de trăit a trecut aproape de toate etapele sale în parlamentul Insulei Man. Este posibil ca legislația să obțină avizul regal anul viitor, iar primul deces asistat de pe insulă ar putea avea loc în 2027. Există o cerință de rezidență de cinci ani.

Editor : M.I.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Singura femeie din România cu acest job, nimeni n-o crede când spune cu ce se ocupă. Cum și-a transformat...
Digi FM
Jennifer Lopez s-a reîntâlnit cu Ralph Fiennes, la 22 de ani de la premiera „Maid In Manhattan”: Te iubesc...
Pro FM
Camila Cabello trăiește o poveste de dragoste cu un moștenitor miliardar. Cei doi îndrăgostiți, fotografiați...
Film Now
Timothee Chalamet, amendat pentru că nu a parcat corespunzător bicicleta cu care a venit la premiera „A...
Adevarul
Mulți angajați din Generația Z și-au luat concediu din cauza stresului, anul trecut
Newsweek
Pensia pe februarie va fi adusă de Poștă cu o mică întârziere. În ce zile intră pensiile pe card?
Digi FM
Cât costă cazarea în pensiunea din Porumbacu de Sus a lui Tudor Chirilă. A dat o nouă viață unei locuințe...
Digi World
Înainte și după! Cum s-a schimbat corpul unui tânăr care a parcurs 250.000 de pași în șapte zile: „Nu mă...
Digi Animal World
Comportamentul ciudat al crocodililor șochează localnicii: „Arată ca niște oameni care se îneacă. Vor să ne...
Film Now
Prima ieșire publică a lui Bruce Willis, de când suferă de demență. A ținut să le mulțumească și să le...
UTV
Kanye West a postat o imagine scandaloasa cu Bianca Censori in cel mai mic bikini din lume, dar a sters-o...