Suedia vrea să-i lase fără cetățenie pe cei care reprezintă o amenințare la adresa statului. „Ne confruntăm cu extremismul violent”

Data publicării:
Poliție Suedia
Foto Profimedia

Partidele politice suedeze au convenit că cetățenii cu dublă cetățenie care comit infracțiuni care amenință securitatea națională își vor pierde cetățenia. Acest lucru are loc în contextual în care Suedia a înregistrat o creștere dramatică a infracțiunilor comise de bande și cu arme de foc în ultimii ani, scrie BBC.

O comisie transpartinică a recomandat ca această schimbare să se aplice oricărei persoane care a folosit mită sau informații false pentru a-și obține cetățenia și, de asemenea, dacă a comis infracțiuni care reprezintă o amenințare la adresa statului sau care intră sub jurisdicția Curții Penale Internaționale.

Ministrul justiției, Gunnar Strommer, a declarat că Suedia se confruntă cu „extremismul violent, actori statali care acționează într-un mod ostil față de Suedia, precum și cu crima organizată sistemică”.

În conformitate cu Constituția Suediei, revocarea cetățeniei nu este permisă în prezent, iar anul viitor va avea loc un vot în parlament cu privire la modificarea legislației.

Partidele de opoziție de centru-stânga susțin că revocarea cetățeniei infractorilor de bandă ar fi un pas prea departe, deoarece ar fi dificil să se decidă cum să se definească legea. Două partide de opoziție, Stânga și Verzii, au declarat că nu pot susține deloc retragerea cetățeniei.

Cu toate acestea, partidele suedeze de centru-dreapta aflate la guvernare, susținute de democrații suedezi anti-imigrație mai radicali, doresc ca schimbările să abordeze creșterea dramatică a infracțiunilor comise de bande și rata ridicată a crimelor comise cu arme de foc.

Guvernul amintește de Danemarca, țara vecină, unde cetățenia poate fi deja retrasă în cazul unui act care „aduce atingere gravă intereselor vitale ale statului”. Legea a fost extinsă recent pentru a include unele forme de infracțiuni grave comise de bande.

Guvernul minoritar al Suediei a luat, de asemenea, măsuri pentru a înăspri normele privind solicitarea cetățeniei.

Ministrul migrației, Johan Forssell, a declarat că, anul trecut, poliția a raportat 600 de cazuri de persoane care au depus cereri și care au fost considerate o amenințare la adresa securității naționale.

Din iunie 2026, oricine dorește să obțină un pașaport suedez va trebui, în general, să fi locuit în țară timp de opt ani, în loc de cinci în prezent. De asemenea, vor fi incluse teste privind limba și societatea suedeză.

 

Editor : S.S.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Descoperire-cheie în cazul tezaurului dacic furat. Ce au găsit anchetatorii olandezi în mlaștina de lângă...
Digi FM
Val de reacții după ce Alina Sorescu a anunțat că a divorțat de Alexandru Ciucu după trei ani de lupte prin...
Pro FM
Alina Sorescu a divorțat oficial, la 3 ani de la despărțire: "În cei 12 ani de căsnicie am trăit în umilință...
Film Now
Catherine Zeta-Jones, după ce a postat o poză nud: "În pană de idei pentru cadoul lui Michael. Asta e...
Adevarul
Stanciu, cu două pase de gol, și Niță au dat lovitura la arabi: l-au bătut pe Benzema
Newsweek
Directorul muzeului care a trimis tezaurul dacic în Olanda: Pensie - 4.500 lei, salariu - 9.000 lei
Digi FM
Leonard Doroftei și-a însurat fiul care-l va face bunic. Soacra mare, superbă în cele două ținute alese
Digi World
Cum să ții mahmureala departe. Băuturile de care să te ferești în timpul unei petreceri și cinci trucuri...
Digi Animal World
Reacția unui câine când stăpâna lui încearcă să-i taie unghiile: „Atât de multă dramă n-am mai văzut”
Film Now
Idolul adolescenților din anii '90 are cancer. Tatăl a 6 copii, acesta nu și-a anunțat nici apropiații de...
UTV
Nadd Hu neaga relatia cu Mario Fresh. Cine este defapt noul ei iubit: „Trebuie sa va fac o marturisire”