Europa, alimentată cu energie din Sahara 

Data publicării:
480951827

În partea tunisiană a deşertului, un consorţiu de firme a început să construiască un uriaş câmp de panouri solare. Energia produsă acolo va fi exportată în Uniunea Europeană, prin Italia. Acesta este doar unul dintre proiectele prin care se incearcatransformarea puternicelor raze solare din Nordul Africii în electricitate pentru Europa. Însă, toate au fost întârziate de revoluţiile Primăverii Arabe.

În sahara tunisiană, câmpul de panouri solare TuNur ar urmă să producă în doar trei ani de două ori mai multă energie electrică decât o centrală atomică. În spatele acestui proiect ambiţios sunt mai multe companii europene şi americane, cum ar fi fondurile de investiţii LowCarbon şi Armonia.

Dar şi Desertec o fundaţie care, cu susţinerea autorităţilor de la Bruxelles, încurajează producţia de energie solară în Nordul Africii. Iar câmpul TuNur va produce energie solară concentrată. Panourile montate acolo nusunt fotovoltaice, ci sunt oglinzi care concentrează razele solare pe un turn central în care apă este transformată în abur la 500 de grade celsius. Aburul pune în miocare o turbină generatoare de electricitate. Conducerea proiectului spune că aceastatehnologie permite generarea energiei oi pe timp de noapte.

Asta înseamnă că putem înlocui centralele pe combustibil fosili, pentru că putem genera energie solară non-stop”, a spus Kevin Sară, director executiv Nur Energie.

Numai găsirea locului perfect pentru aplasarea panourilor solare a costat 10 milioane de euro. Actionarii proiectului TuNur nu vorbesc foarte mult despre costuri, dar promit că electricitatea generată în deoertul din Tunisia va fi ieftină. Va fi livrată inUniunea Europeană printr-un cablu subacvatic care va traversa Marea Mediterana şi va ajunge în nordul Italiei.

Iar în ultimii ani, italienii de la Enel s-au arătat interesaţi să înlocuiască o parte din gazul de la Gazprom cu electricitate solară cumpărată din nordul Africii. Însă toate proiectele de acolo, inclusiv TuNur au fost suspendate în 2011, când a inceputprimavara arabă. Tunisia a fost prima ţară în care vechiul regim autoritar a fost înlăturat de proteste. TuNur a fost primul proiect reluat de investitorii în energia solară.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Un bărbat și-a cumpărat cea mai ieftină mașină din lume. Ce poate să facă această la nici 2.500 de euro
Digi FM
Motivul pentru care Fuego nu s-a căsătorit până la 48 de ani: “Când ajungem în camera noastră, suntem niște...
Pro FM
Cheryl Cole, solista care l-a făcut tată pe Liam Payne, îndurerată la înmormântarea cântărețului. Mesajul din...
Film Now
Richard Gere, dezvăluiri despre mutarea în Spania: „Soția mea mi-a dat șapte ani în SUA!” Alejandra e mai...
Adevarul
Cresc impozitele pe venituri din activități independente în 2025. Când se declară și cum se raportează
Newsweek
570 lei în plus la pensie timp de 6 luni pentru anumiți pensionari. Cum intri în posesia banilor?
Digi FM
Denis Drăguș, împăcare neașteptată cu familia sa, cu care nu mai vorbise de cinci ani. Tatăl atacantului: „Am...
Fotografie articol RM_main photo
A rămas însărcinată la trei luni după îndepărtarea unui fibrom uterin de 13 cm
Digi Animal World
Un bărbat s-a deghizat în crocodil și a încercat să-i atragă atenția unui aligator adevărat. Imaginile sunt...
Film Now
Angelina Jolie, după ce a luat prima lecție de operă pentru filmul "Maria": "Am tras aer în piept și am...
UTV
One Direction, reuniti pentru a-l conduce pe ultimul drum pe Liam Payne. Imagini emotionante de la...