În partea tunisiană a deşertului, un consorţiu de firme a început să construiască un uriaş câmp de panouri solare. Energia produsă acolo va fi exportată în Uniunea Europeană, prin Italia. Acesta este doar unul dintre proiectele prin care se incearcatransformarea puternicelor raze solare din Nordul Africii în electricitate pentru Europa. Însă, toate au fost întârziate de revoluţiile Primăverii Arabe.
În sahara tunisiană, câmpul de panouri solare TuNur ar urmă să producă în doar trei ani de două ori mai multă energie electrică decât o centrală atomică. În spatele acestui proiect ambiţios sunt mai multe companii europene şi americane, cum ar fi fondurile de investiţii LowCarbon şi Armonia.
Dar şi Desertec o fundaţie care, cu susţinerea autorităţilor de la Bruxelles, încurajează producţia de energie solară în Nordul Africii. Iar câmpul TuNur va produce energie solară concentrată. Panourile montate acolo nusunt fotovoltaice, ci sunt oglinzi care concentrează razele solare pe un turn central în care apă este transformată în abur la 500 de grade celsius. Aburul pune în miocare o turbină generatoare de electricitate. Conducerea proiectului spune că aceastatehnologie permite generarea energiei oi pe timp de noapte.
„Asta înseamnă că putem înlocui centralele pe combustibil fosili, pentru că putem genera energie solară non-stop”, a spus Kevin Sară, director executiv Nur Energie.
Numai găsirea locului perfect pentru aplasarea panourilor solare a costat 10 milioane de euro. Actionarii proiectului TuNur nu vorbesc foarte mult despre costuri, dar promit că electricitatea generată în deoertul din Tunisia va fi ieftină. Va fi livrată inUniunea Europeană printr-un cablu subacvatic care va traversa Marea Mediterana şi va ajunge în nordul Italiei.
Iar în ultimii ani, italienii de la Enel s-au arătat interesaţi să înlocuiască o parte din gazul de la Gazprom cu electricitate solară cumpărată din nordul Africii. Însă toate proiectele de acolo, inclusiv TuNur au fost suspendate în 2011, când a inceputprimavara arabă. Tunisia a fost prima ţară în care vechiul regim autoritar a fost înlăturat de proteste. TuNur a fost primul proiect reluat de investitorii în energia solară.