Directiva pentru extinderea energiei regenerabile în UE, blocată din cauza disputelor privind rolul energiei nucleare

Data actualizării: Data publicării:
centrale energie nucleară
Foto: GettyImages

O directivă importantă privind extinderea energiei regenerabile în Uniunea Europeană a fost amânată din cauza disputelor de ultim moment cu privire la rolul energiei nucleare, ceea ce creşte îngrijorările cu privire la Pactul Verde al blocului comunitar, transmite Bloomberg. România se numără prinre țările care vor să beneficieze de energia nucleară.

Oficialii statelor membre urmau să îşi exprime sprijinul faţă de Directiva privind energia din surse regenerabile, la o reuniune care va avea loc miercuri, ceea ce ar fi deschis calea pentru un vot oficial în cursul următoarei săptămâni. Cu toate acestea, discuţiile cu privire la modul în care energia nucleară poate ajuta industriile să îşi îndeplinească obiectivele climatice, în special în Franţa, au făcut ca această directivă să fie scoasă de pe agenda reuniunii, scrie Agerpres, preluând Bloomberg.

Întârzierea este o nouă lovitură pentru Pactul Verde al blocului comunitar, în condiţiile în care diferite elemente sunt puse sub semnul întrebării din cauza agendei politice interne. Franţa, care se bazează pe energie nucleară pentru cea mai mare parte a producţiei de electricitate, militează pentru un rol mai mare al acestei tehnologii în tranziţia energetică.

Potrivit Directivei privind energia din surse regenerabile, ponderea energiei eoliene şi a celei fotovoltaice în mixul energetic al UE ar urma să ajungă la 42,5% până la finele deceniului. O nouă dată la care ar urma să aibă votul formal cu privire la această directivă nu a fost fixată încă de Suedia, ţara care deţine preşedinţia rotativă a UE, potrivit unor surse din apropierea acestui dosar.

În luna martie, negociatorii din UE au ajuns la un acord privind extinderea energiei regenerabile până în 2030, oferind un mic rol şi pentru energia nucleară. Acest acord permite ţărilor membre să îşi reducă obiectivele privind hidrogenul verde pentru industrie dacă utilizează în principal energie nucleară, mai degrabă decât combustibili fosili, pentru a produce restul hidrogenului lor şi a menţine obiectivele regenerabile în vigoare.

Însă Franţa, Slovacia, Ungaria, Polonia, Cehia, Bulgaria şi România au semnalat toate că nu vor sprijini acel acord, susţine o sursă citată de Bloomberg. Iar Markus Pieper, europarlamentarul responsabil pentru negocierea acordului, a admis anterior că doar Suedia ar fi în măsură să profite de această soluţie.

De asemenea, o altă componentă a Pactului Verde, iniţiativa ReFuelEU Aviation, privind utilizarea combustibililor sustenabili în aviaţie, a fost scoasă şi ea de pe agenda reuniunii de miercuri, susţin sursele.

Editor : B.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
S-a născut în închisoare, iar acum doctorii i-au mai dat o lună de trăit. Băiatul suferă de...
Digi FM
Mircea Bravo, adevărul despre câți bani câștigă din Youtube și Facebook
Pro FM
Managerul lui John Legend rupe tăcerea. Experiența „terifiantă” pe care a avut-o la una dintre petrecerile...
Film Now
Semnele timpurii de demență date de Bruce Willis nu au fost luate în seamă: "Nici într-un milion de ani nu...
Adevarul
„Tipul acela gay”. Elon Musk, vizat de declarațiile electorale ale lui Tim Walz, partenerul de campanie al...
Newsweek
Cine a luat 60 lei în plus la pensie și în octombrie? De ce alți 2000000 pensionari nu au luat nimic
Digi FM
Reacția cântăreței Irina Rimes după ce mai mulți influenceri au luat bani ca să-l promoveze pe rivalul Maiei...
Digi World
O asistentă a dezvăluit cele mai comune regrete pe care le aveau pacienții aflați pe patul de moarte
Digi Animal World
Imagini virale cu un pelican care încearcă să mănânce un pui de Capibara: „Se uită la el de parcă nu ar fi...
Film Now
“Acum ar fi scandalos”. Ce i-a cerut managerul lui Reese Witherspoon să facă pentru a primi rolul din “Blonda...
UTV
Bradley Cooper si Irina Shayk au sarbatorit Halloweenul alaturi de fiica lor in varsta de 7 ani