Directiva pentru extinderea energiei regenerabile în UE, blocată din cauza disputelor privind rolul energiei nucleare

Data actualizării: Data publicării:
centrale energie nucleară
Foto: GettyImages

O directivă importantă privind extinderea energiei regenerabile în Uniunea Europeană a fost amânată din cauza disputelor de ultim moment cu privire la rolul energiei nucleare, ceea ce creşte îngrijorările cu privire la Pactul Verde al blocului comunitar, transmite Bloomberg. România se numără prinre țările care vor să beneficieze de energia nucleară.

Oficialii statelor membre urmau să îşi exprime sprijinul faţă de Directiva privind energia din surse regenerabile, la o reuniune care va avea loc miercuri, ceea ce ar fi deschis calea pentru un vot oficial în cursul următoarei săptămâni. Cu toate acestea, discuţiile cu privire la modul în care energia nucleară poate ajuta industriile să îşi îndeplinească obiectivele climatice, în special în Franţa, au făcut ca această directivă să fie scoasă de pe agenda reuniunii, scrie Agerpres, preluând Bloomberg.

Întârzierea este o nouă lovitură pentru Pactul Verde al blocului comunitar, în condiţiile în care diferite elemente sunt puse sub semnul întrebării din cauza agendei politice interne. Franţa, care se bazează pe energie nucleară pentru cea mai mare parte a producţiei de electricitate, militează pentru un rol mai mare al acestei tehnologii în tranziţia energetică.

Potrivit Directivei privind energia din surse regenerabile, ponderea energiei eoliene şi a celei fotovoltaice în mixul energetic al UE ar urma să ajungă la 42,5% până la finele deceniului. O nouă dată la care ar urma să aibă votul formal cu privire la această directivă nu a fost fixată încă de Suedia, ţara care deţine preşedinţia rotativă a UE, potrivit unor surse din apropierea acestui dosar.

În luna martie, negociatorii din UE au ajuns la un acord privind extinderea energiei regenerabile până în 2030, oferind un mic rol şi pentru energia nucleară. Acest acord permite ţărilor membre să îşi reducă obiectivele privind hidrogenul verde pentru industrie dacă utilizează în principal energie nucleară, mai degrabă decât combustibili fosili, pentru a produce restul hidrogenului lor şi a menţine obiectivele regenerabile în vigoare.

Însă Franţa, Slovacia, Ungaria, Polonia, Cehia, Bulgaria şi România au semnalat toate că nu vor sprijini acel acord, susţine o sursă citată de Bloomberg. Iar Markus Pieper, europarlamentarul responsabil pentru negocierea acordului, a admis anterior că doar Suedia ar fi în măsură să profite de această soluţie.

De asemenea, o altă componentă a Pactului Verde, iniţiativa ReFuelEU Aviation, privind utilizarea combustibililor sustenabili în aviaţie, a fost scoasă şi ea de pe agenda reuniunii de miercuri, susţin sursele.

Editor : B.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Atunci când Marele Viscol a îngropat România: „Am încercat să ieșim, dar nu...
Digi FM
Motivul pentru care Fuego nu s-a căsătorit până la 48 de ani: “Când ajungem în camera noastră, suntem niște...
Pro FM
Cher, dezvăluiri fără precedent. Celebra artistă a sugerat că ar fi făcut o întrerupere de sarcină în timpul...
Film Now
De ce s-a mutat Matthew McConaughey din L.A. Doi ani nu a jucat deloc în filme: "Cel mai rebel gest al meu"
Adevarul
Americanii care vor să fugă de Trump și-au găsit refugiu în Sardinia. Orașul în care o casă costă 1 euro
Newsweek
Pensie cu 800 lei mai mare pentru pensionarii cu un număr mic de ani munciți. Plățile se fac instant
Digi FM
Colin Farrell, cuvinte de laudă după ce a filmat câteva zile la București: „Cele mai uimitoare cafenele!”...
Rusia susține că NATO vrea să transforme Moldova într-o bază logistică pentru aprovizionarea armatei ucrainene
Digi Animal World
Momentul când un câine este atacat de un leopard în curtea casei. Patrupedul a supraviețuit ca prin minune
Film Now
Josh Brolin, dezvăluiri despre cum l-a ajutat Barbra Streisand să renunțe la alcool, iar John Travolta l-a...
UTV
One Direction, reuniti pentru a-l conduce pe ultimul drum pe Liam Payne. Imagini emotionante de la...