(P) Predictibilitate și sustenabilitate cu contractele Green PPA de la ENGIE

Data publicării:
DSC_4977

În concordanță cu tendințele de la nivel mondial, consumatorii industriali sau comerciali din România caută să-și asigure predictibilitatea costurilor cu energia și să adopte soluții de energie verde care să le susțină obiectivele de sustenabilitate.

În acest context, contractele de achiziție de energie regenerabilă pe termen lung (Green PPA – Power Purchase Agreement) sunt considerate soluții eficiente pentru achiziția de energie regenerabilă, pe termen lung, cu prețuri stabile, contribuind astfel la atingerea obiectivelor economice și de mediu ale companiilor care urmăresc reducerea emisiilor de carbon.

Beneficiile contractelor de tip PPA de la ENGIE

Unul dintre avantajele majore este atingerea obiectivelor de sustenabilitate, fără a necesita investiții inițiale de capital. Aceste contracte permit companiilor să utilizeze energie din surse regenerabile, contribuind semnificativ la reducerea amprentei de carbon și la protejarea mediului.

Pe lângă sustenabilitate, PPA-urile aduc și predictibilitate financiară pe termen lung. Fiind încheiate pe perioade de 7 până la 15 ani, contractele asigură stabilitatea costurilor cu energia electrică, facilitând planificarea bugetară pe termen lung și evitând situațiile cauzate de fluctuațiile prețurilor din piață.

Un alt beneficiu important este diversificarea portofoliului energetic, care ajută la reducerea riscurilor legate de volatilitatea pieței. Prin integrarea energiei regenerabile în strategia de aprovizionare, companiile își pot diminua dependența de sursele tradiționale și pot gestiona mai eficient riscurile.

În plus, PPA-urile oferă companiilor posibilitatea de a se diferenția de concurenți, prin soluții proprii ecologice, mai valoroase.

Ce recomandă ENGIE?

ENGIE este lider mondial în furnizarea de energie regenerabilă prin contracte de tip PPA, având un portofoliu de peste 70 de contracte care însumează 9,9 GW.

ENGIE a vândut, în 2023, cel mai mare volum de energie curată către corporații, prin PPA-uri (2,4 GW). A fost, de asemenea, singurul dezvoltator major care a semnat un PPA corporativ pentru energie solară, terestră și offshore în 2023.

Tipuri de contracte de tip Green PPA pentru business-urile cu un consum de energie de peste 10 GWh

Primul constă în montarea și operarea unui sistem fotovoltaic, pe terenul companiei clientului. Construcția acestuia poate fi chiar finanțată, parțial sau total, de ENGIE, fără a presupune o investiție inițială din partea clientului.

Al doilea tip de contract presupune ca ENGIE să asigure, pe termen lung, din parcurile sale solare și eoliene, energia electrică necesară pentru client.

Virtual Green PPA, spre deosebire de primele două tipuri, nu presupune livrarea fizică de energie electrică verde, reprezentând o soluție flexibilă, optimă pentru companii cu puncte de lucru în diferite zone geografice.

În acest caz, producătorul de energie regenerabilă își vinde energia pe piața spot de energie, iar dacă prețul de pe piață este mai mare decât prețul convenit în virtual PPA, producătorul va plăti diferența către consumator. Dacă prețul de pe piață este mai mic, consumatorul va plăti diferența către producător.

Contractele de tip PPA sunt recomandate pentru business-uri care consumă peste 10 gigawați oră pe an și pot fi încheiate pe o perioadă de 7-15 ani.

Livrarea energiei electrice verzi este garantată și certificată pe durata contractuală.

Capacitățile de producție de energie regenerabilă din portofoliul ENGIE Romania
În cadrul unui contract de tip PPA, ENGIE Romania poate asigura clienților furnizarea din mai multe parcuri producătoare de energie regenerabilă.

• Deține o capacitate instalată de energie eoliană și solară de 211 MW, iar până în 2030 se estimează să se atingă, atât prin noi achiziții, cât și prin dezvoltarea de noi proiecte, o capacitate de 1000 de MW.
• În septembrie 2024, compania a inaugurat la Gemenele (județul Brăila) prima centrală hibridă din portofoliu și, totodată, cea mai mare din România, din surse eoliene și solare, cu o capacitate totală instalată de 57 MW.
• În prezent, are în portofoliu și operează 3 parcuri eoliene cu o capacitate totală de 178 MW, în județele Brăila, Constanța și Galați, și 5 parcuri fotovoltaice, cu o capacitate instalată totală de 33 MW, în județele Arad, Buzău, Harghita și Teleorman.

Pe termen lung, în ceea ce privește decarbonarea și extinderea capacităților de producție de energie regenerabilă în România, ENGIE susține nevoile clienților B2B prin dezvoltarea capacităților sale de producție de energie regenerabilă.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Mario Iorgulescu, condamnat definitiv la 8 ani de închisoare cu executare, pentru accidentului mortal...
Digi FM
A divorțat după 17 ani de căsnicie, iar acum are o nouă iubită. Andrei Aradits: „Nu, nu mi-e teamă să sufăr...
Pro FM
Katy Perry, talie tot mai subțire după ce ar fi recurs la dieta logodnicului Orlando Bloom. Artista a negat...
Film Now
A renunțat la actorie în urmă cu 12 ani. Cum arată astăzi David Caruso, starul din „CSI: Miami”
Adevarul
Jurnalista din România, dezamăgită de Țara lui Moș Crăciun. „Laponia e prima țeapă pe care o iau de pe...
Newsweek
Călin Georgescu anunță ce face cu pensiile dacă ajunge președinte. Pensionarii trebuie să se teamă
Digi FM
Ion Țiriac și Dan Șucu, posibili investitori la un club italian de fotbal din Serie A
Digi World
O iluzie optică a făcut vâlvă pe rețelele sociale. Poți să ”vezi” cele trei creaturi din imagine în 15...
Digi Animal World
Cum arată un câine care a dispărut timp de 4 luni și a trăit în sălbăticie. Stăpânii abia l-au recunoscut...
Film Now
Daniel Craig, care a jucat în cinci filme James Bond și are o avere ce depășește 125 milioane de dolari: „Tot...
UTV
Mariah Carey ii semneaza sanul Rihannei, intr-un moment inedit, la ultimul concert de Craciun al artistei