Contribuţia pe care o plătesc consumatorii finali pentru energia regenerabilă, prin sistemul de certificate verzi, va creşte în perioada următoare. Contribuția este inclusă în facturile de electricitate.
Majorare se va simți după ce va fi modificată Legea 220/2008 privind susţinerea energiei verzi, a declarat, joi, Emil Calotă, vicepreşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), potrivit Economica.net.
'Legea 220 nu mai este de mult actuală. (...) Avem acum în lucru şi probabil săptămâna viitoare se va pune pe site proiectul de modificare a Legii 220 vizavi de balonul de oxigen pe care îl aşteaptă sectorul regenerabilelor din partea autorităţilor. Oricum ai lua-o, se va produce o creştere a impactului final în factura de electricitate în România, o chestiune complet nepopulară. Guvernul, fiind tehnocrat, îşi asumă probabil acest risc, pentru că nu intră în campanie electorală, dar oricum este o chestiune nepopulară', a arătat Calotă, în cadrul unei conferinţe pe teme energetice.
El a refuzat să precizeze cu cât va creşte factura la electricitate în urma acestor modificări, însă, potrivit unor surse din domeniu, contribuţia pentru energia regenerabilă (certificatele verzi) ar urma să fie majorată de la 42 de lei pe MWh, cât este în prezent, la 52 de Mwh.
După ani buni în care au dus-o financiar foarte bine, producătorii de energie regenerabilă au început să se plângă că înregistrează pierderi. Pierderile nete ale industriei eoliene din România au crescut cu 1,9 miliarde de lei anul trecut, totalizând 4 miliarde de lei, cumulat în anii 2014 și 2015, potrivit unui studiu al EY realizat la solicitarea Asociației Române pentru Energie Eoliană (RWEA),