Economia mondială pierde mii de miliarde de dolari din cauza schimbărilor climatice. „Povara cade pe țările sărace”

Data publicării:
World Economy
Foto: Profimedia

Schimbările climatice provoacă pierderi de mii de miliarde de dolari economiei mondiale, iar ţările în curs de dezvoltare sunt cele mai afectate, potrivit unui studiu publicat marţi, cu câteva zile înainte de conferinţa COP 28 de la Dubai, informează AFP, potrivit Agerpres. 

Conform studiului realizat de Universitate din Delaware, numai în 2022, la scară mondială schimbările climatice au provocat Produsului Intern Brut mondial o pierdere de 6,3%. Această cifră include atât consecinţele directe ale schimbărilor climatice, asupra agriculturii, energiei sau productivităţii ţărilor, dar şi consecinţele indirecte asupra comerţului şi investiţiilor internaţionale.

„Lumea este mai săracă cu mii de miliarde de dolari din cauza schimbărilor climatice, iar cea mai mare parte din povară cade pe ţările sărace”, spune James Rising, autorul studiului şi profesor la Universitate din Delaware.

Studiul precizează că ponderea non-ponderată a avuţiei mondiale pierdută din cauza schimbărilor climatice este de 1,8%, adică aproximativ 1.500 de miliarde de dolari în 2022.

„Diferenţa dintre cele două cifre reflectă distribuţia inegală a impactului, care se concentrează în ţările cu venituri mici şi regiunile tropicale, care în general sunt mai populate şi au un PIB mai mic”, explică autorii studiului.

În realitate, ţările cele mai puţin dezvoltate sunt expuse unei pierderi medii a PIB-ului, ponderată în funcţie de populaţie, de 8,3%. Cele mai afectate sunt Asia de Sud-Est şi Sudul Africii cu pierderi ale PIB-ului de 14,1%, respectiv 11,2%.

Pe de altă parte, unele ţări dezvoltate, în special din nordul Europei, au văzut cum PIB-ul lor a crescut ca urmare a schimbărilor climatice. Graţie unor ierni mai călduroase, PIB-ul Europei a crescut cu aproape cinci procente anul trecut. Însă astfel de câştiguri ar putea să se inverseze pe măsură ce verile secetoase contracarează iernile mai blânde.

Cea de-a 28-a Conferinţă a Părţilor (COP 28) la Convenţia-cadru a Naţiunilor Unite asupra schimbărilor climatice (CCONUSC) va avea loc în Dubai, în perioada 30 noiembrie-12 decembrie 2023.

Una dintre mizele majore care va fi discutată este adoptarea unui cadru pentru noile fonduri ale Naţiunilor Unite destinate să ajute cel mai sărace ţări să facă faţă consecinţelor schimbărilor climatice, cum a fost decis cu prilejul COP27.

Partenerii noștri
Playtech
„La populaţie oprim pur şi simplu atât energia electrică, cât şi gazele”: Cinismul lui Ceauşescu în iarna...
Digi FM
Adriana Bahmuțeanu a reușit să-și vadă copiii, la peste o săptămână de la moartea lui Silviu Prigoană: “Sunt...
Pro FM
Mândria supremă a Antoniei sunt copiii ei: "Cea mai mare realizare a mea". Reacțiile urmăritorilor: "Ce...
Film Now
Kaley Cuoco, schimabare radicală de look. Cum arată azi celebra Penny din „Big Bang Theory”
Adevarul
Concluzia sumbră a fostului comandant suprem al armatei ucrainene, după ce Coreea de Nord s-a implicat în...
Newsweek
ALERTĂ Formula de recalculare a pensiei, analizată de CCR. Cum pot fi anulate creșterile de pensii?
Digi FM
Denis Drăguș, împăcare neașteptată cu familia sa, cu care nu mai vorbise de cinci ani. Tatăl atacantului: „Am...
Digi World
Întâlnire de record. Cea mai scundă femeie din lume și cea mai înaltă femeie din lume s-au cunoscut: "A fost...
Digi Animal World
Un cadou total neașteptat de Crăciun. Reacția angajaților unui magazin când au găsit un șarpe în brazii...
Film Now
Johnny Depp: Toată lumea a fost împotriva mea. Nu am resentimente sau vreo rezervă de ură
UTV
Lidia Buble, inselata de fostul iubit: detaliul neasteptat care i-a dezvaluit adevarul despre „Maria”