Banii în mișcare. Cum să-ți antrenezi copilul ca să fie bogat
În episodul anterior am vorbit despre diferențele dintre cei săraci, pătura de mijloc și cei bogați în ceea ce privește circuitul banilor. Consecințele acestor diferențe sunt masive și influențează cel puțin cinci aspecte importante ale vieții noastre.
Bogații muncesc în primul rând pentru ei, își reduc datoriile, diversifică investițiile și construiesc o independență financiară solidă indiferent de evoluția economiei. În schimb, cei săraci sau din pătura de mijloc muncesc pentru angajator, stat, creditori și acoperirea cheltuielilor, nu reușesc să scape de datorii, își concentrează averea în imobiliare și depozite bancare și nu au o stabilitate financiară.
Mentalitatea și circuitul banilor, specifice celor bogați, pot fi inoculate în obiceiurile noastre încă de mici.
5 bune practici pentru mentalitatea de „bogat”
Iată 5 bune practici care pot ajuta părinții să reușească cu acest obiectiv pentru copiii lor încă de la vârsta de 5 ani.
În primul rând, copiii trebuie învățați că banii se câștigă prin muncă. Practic, aceștia pot fi implicăți în mici treburi ale gospodăriei în schimbul unei sume de bani suficient de mare pentru motivație, dar nici exagerată pentru a nu crea falsa senzație că banii mulți se câștigă ușor. În funcție de efortul depus, putem vorbi de sume între 5-10 lei pentru fiecare sarcina îndeplinită.
Odată cu înaintarea în vârstă, dacă copii manifestă o îndeletnicire la unele activități, precum ajutorul în bucătărie sau curățenia, în cazul fetelor, ori grădinăritul sau spălatul mașinii, în cazul băieților, aceștia pot prelua mici activități ale gospodăriei în schimbul unei sume fixe lunare, să spunem 100 de lei pe lună. Astfel, aceștia învață despre conceptul de salariu.
Cum învățăm copiii să își câștige banii
Antreprenoriatul poate fi insuflat printr-o activitate care duce la obținerea unor mici obiecte, precum piese de traforaj la băieți sau imagini cusute pe pânză la fete. Aceste obiecte pot fi apoi vândute la târguri comerciale special organizate la grădiniță.
Și acum îmi aduc aminte cu plăcere de primii bani pe care i-am făcut la vârstă de 5 ani. Cu instrumentele de tâmplărie ale tatălui meu făceam mici jocuri de fotbal pe care le vindeam băieților din cartier, iar cu banii obținuți cumpărăm undițe pentru a prinde pește la canal, pe care îl vindeam apoi femeilor din cartierul bunicii. Am învățat astfel că banii, reinvestiți cu cap, pot produce și mai mulți bani, deprindere pe care o am și astăzi în finanțele personale.
Dacă aplici această tehnică, copilul învață că banii se muncesc și sunt limitați, se va implica cu responsabilitate și va dobândi încredere și respectul de sine. Din păcate, toate aceste lucruri nu prea se învață la școală!
Cum să-i învățăm pe copii să-și gestioneze banii
În al doilea rând, cum se gestionează banii? Câștigurile obținute de copii pot fi împărțite în trei borcane:
- 50% economii pentru marile dorințe (bicicletă, telefon sau echipament pentru fotbal). Prin asta, copilul învață răbdarea, amânarea recompensei și atingerea obiectivelor
- 40% pentru cheltuielile pe termen scurt (bilete la teatru, film, cărți sau mici jucării). Cu o mică îndrumare din partea părinților, dar copilul trebuie să-și asume decizia de achiziție, pentru a învața să compare și să evalueze produsele. Copiii se vor raporta altfel față de banii pe care i-au muncit, comparativ cu banii părinților.
- Diferența de 10% poate fi alocată pentru caritate și fapte bune, pentru a învața ce este generozitatea, recunoștința pentru tot ceea ce are, altruismul și compasiunea!
Copiii învață să ia decizii financiare
În al treilea rând, explicăm copiilor unele decizii financiare simple.
De exemplu, dacă mergem la cumpărături și decidem să cumpărăm un suc de fructe de la un anumit brand, pentru că e mai ieftin și are același gust ca cel de la alt brand, care e mai scump, le explicăm alegerea noastră.
De asemenea, copii pot fi lăsăți să plătească singuri unele cumpărături. Astfel, vor înțelege puterea fiecărei bancnote și valoarea produselor.
Învață-l pe copil valoarea banilor!
În al patrulea rând, stimulează creativitatea copilului pentru a-și deschide mintea. Evită să spui „NU AVEM BANI” și învață-l pe copil „CUM SĂ FACĂ BANI?”. Spre exemplu, dacă acesta își dorește o bicicletă pe care încă nu și-o permite din borcanul de dorințe, cercetează împreună cu el ce poate face ca să obțină diferența. Pot fi mici sarcini suplimentare în familie sau un împrumut pe care să-l ramburseze în timp, cu dobândă. Ca să facă diferența dintre active și pasive, aplică-i o dobândă mai mare atunci când cumpără prostii pe credit și o dobândă mai mică atunci când face achizițîi sănătoase.
Exemplul personal
Nu în ultimul rând, cel mai important este exemplul personal. Copiii învață ceea ce văd în jurul lor și dacă vrem să aibă un comportament financiar responsabil, trebuie să le arătăm că și noi suntem atenți la banii noștri și la modul în care alegem să îi cheltuim.
În emisiunile următoare vom continua să vorbim despre principiile esențiale pentru o viață prosperă. Te invit să rămâi alături de noi pentru a afla secretele independenței financiare.
Până atunci … NU UITA! Banii sunt întotdeauna în mișcare. Fii înțelept și fă-i să lucreze pentru tine, familia și afacerea ta!
- Etichete:
- copii
- saraci
- bogati
- educatie financiara
- iancu guda
- banii in miscare
- independenta financiara