Taxarea celor mai bogate 3.300 de persoane din lume va fi discutată în Brazilia, la reuniunea G20

Data actualizării: Data publicării:
Close,Up,Fiat,Money,100usd,Banknotes,pile,Of,United,States,Of
Dolari. Imagine cu caracter ilustrativ. Foto: Shutterstock

Liderii G20 se reunesc luni și marți în Brazilia pentru a conveni asupra unui impozit global pentru cele mai bogate 3.300 de persoane din lume, care ar putea aduce până la 250 de miliarde de dolari. Planul Braziliei privind o nouă taxă pe cei mai bogați miliardari se confruntă cu o opoziție de ultim moment în cadrul reuniunii de la Rio de Janeiro, scrie Euronews.

În declarațiile făcute reporterilor înaintea reuniunii, ministrul brazilian al Mediului, Marina Silva, a afirmat că au existat „unele obiecții cu privire la chestiuni legate de agenda climatică, agenda financiară și, în special, impozitul pe super-bogați”, în timp ce încearcă să elaboreze o declarație comună.

Bogăția și inegalitățile subminează creșterea economică

La o reuniune din iulie, organizată tot la Rio, toți cei 20 de miniștri de Finanțe au recunoscut că bogăția și inegalitățile de venituri subminează creșterea economică și coeziunea socială. Aceștia au convenit, pentru prima dată, „să se angajeze într-o cooperare pentru a se asigura că persoanele cu avere ultra-ridicată sunt impozitate efectiv”, dar acel angajament însă trebuie să fie consolidat și transpus în acțiune. Silva nu a menționat ce țări ridică acum aceste probleme, dar există informații conform cărora președintele Argentinei, extremistul Javier Milei, ia o poziție din ce în ce mai dură în această problemă.

În fața unui astfel de scenariu, Brazilia ar putea ajusta formularea comunicatului comun a 20 de țări sau ar putea să-l semneze în numele a 19 țări, cu un paragraf care să explice poziția țării disidente, au declarat, pentru Euronews, surse apropiate negocierilor. Argentina a refuzat deja să semneze o declarație ministerială privind „emanciparea femeilor”, la G20, și s-a retras în a treia zi a summitului climatic COP29, de la Baku (Azerbaidjan).

Țări precum Spania, care alături de Franța și Africa de Sud au fost principalii susținători publici ai propunerii Braziliei, fac presiuni asupra altor lideri pentru a da dovadă de curaj în această problemă.

„Există acest moment, în care trebuie să fii curajos și în care trebuie doar să faci lucruri despre care ești convins că sunt corecte. Există aici un element de 'redistribuire' a bogăției, care, dacă ne uităm cu atenție la rezultatele multor dintre alegerile care au avut loc în ultimii ani, a fost cerut de cetățenii noștri. Deci trebuie să răspundem cumva”, a fost îndemnul ministrului spaniol de Finanțe, Carlos Cuerpo, la adresa omologilor săi, luni, în timpul unei vizite la Londra.

Bază de date cu veniturile și activele persoanelor ultrabogate

Înaite de această declarație, Cuerpo a subliniat că primul pas ar fi crearea unei baze de date cu veniturile și activele persoanelor considerate la nivel internațional ca fiind ultrabogate.

Planurile de a-i suprataxa pe cei mai bogați 3.000 de miliardari din lume se bazează pe o propunere făcută anul trecut de economistul francez Gabriel Zucman, care susține că închiderea acestei discrepanțe ar fi printr-o taxă de 2%, care s-ar putea ridica până la 250 de miliarde de dolari.

„Liderii de la summit-ul de la Rio pot pune capăt atacului de zeci de ani asupra fiscalității, care a fost făcut de cei ultrabogați. Numai atunci putem începe să vindecăm rupturile inegalității care ne sfâșie societățile”, a declarat Viviana Santiago, directorul executiv al Oxfam Brazilia, înaintea întâlnirii.

Oxfam estimează că bogații 1% din țările G20 cumulează în prezent 31% din bogăția totală, în creștere față de aproximativ un sfert (26%) față de cum era două decenii în urmă.

 

Editor : Marina Constantinoiu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri