60.000 de lei pe an ar putea deduce din impozit o familie cu doi copii, dacă se va aplica impozitul pe venitul gospodăriilor. Ministrul Muncii spune că, pe lângă cheltuieli cu asigurări medicale şi taxe şcolare, vom putea scuti de taxe şi cheltuielile cu îmbrăcămintea şi mâncarea. Precizările au fost făcute de Lia Olguţa Vasilescu pe Facebook.
Dacă impozitul pe venitul global pe gospodărie va fi introdus în 2018, vom putea să scutim de taxe banii cu care plătim abonamentele medicale, asigurări de viaţă şi de bunuri şi renovarea locuinţei.
Pe lângă acestea, ministrul Muncii spune că vor exista deduceri pentru toate cheltuielile făcute în ţară, în nişte limite stabilite prin lege.
„E vorba de o altă manieră de a gestiona impozitul pe venit și care să facă posibil ca din baza de impozitare să se elimine toate deductibilitățile fiscale care ar permite să stimuleze anumite sectoare de activitate. Dacă vrem să stimulăm dezvoltarea pensiilor private, atunci trebuie să facem deductibile contribuțiile la pensii private, dacă vrem să stimulăm sistemul de asigurări private de sănătate, trebuie să facem deductibile acestea”, a spus Viorel Ştefan, ministrul Finanţelor Publice.
Ar exista şi posibilitatea ca familiile cu copii să primească un sprijin financiar, în funcţie de venitul părinţilor. O familie cu venituri mai mici de 5.000 de lei pe lună ar putea lua 1.600 de lei pe an pentru fiecare copil. Cu o condiţie: copiii să nu aibă prea multe absenţe de la şcoală.
Vor exista şi venituri care nu vor fi impozitate. Aici intră salariile medicilor, IT-iştilor şi cercetătorilor. În plus, câştigurile obţinute din dividende, bursă şi agricultura de subzistenţă nu vor fi luate în calcul la plata impozitului global.
Ministrul Muncii spune că impozitul pe venitul global se va putea plăti lunar, ca acum, sau o dată pe an, pe baza declaraţiei fiscale. Doar în acest ultim caz însă vor putea fi deduse cheltuielile realizate de gospodărie.
Potrivit noului model de impozitare propus de Guvern, cei care câştigă mai puţin de 2.000 de lei pe lună nu vor plăti impozit pe venit. Câştigurile care vor depăşi acest prag vor fi impozitate cu 10 la sută.
Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media