Sunt pensiile recalculate corect? Ministrul Muncii spune că „în mare măsură”

Data actualizării: Data publicării:
bucura oprescu face declaratii
Simona Bucura-Oprescu. Foto: Inquam / George Călin

Ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu, face apel către pensionarii care consideră că sunt nedreptăţiţi de deciziile emise în urma recalculării pensiilor să se adreseze caselor teritoriale de pensii pentru verificarea calculelor. Ea a explicat cum pensionarii pot face chiar ei verificarea deciziei de recalculare, folosindu-se de cea mai recentă decizie de pensionare pe care o au şi de datele privind vechimea în muncă.

”Pensionarul este cel care are posibilitatea de a merge la Casa de Pensii care a emis decizia. Şi asta e şi prima mea rugăminte şi invitaţie pentru toţi pensionarii din România: dacă simt nevoia de lămuriri suplimentare de la colegii noştri de la casele teritoriale de pensii să meargă către aceştia pentru a verifica deciziile de recalculare. Noi plecăm de la ideea că şi-au făcut foarte bine treaba colegii noştri de la casele teritoriale de pensii, dar există posibilitatea ca ori din cauza unei introduceri greşite a datelor în procesul de evaluare a dosarelor de pensie sau din alte erori să avem şi situaţii în care pensionarii sunt în situaţia de constata, faţă de deciziile de pensionare pe care le aveau, că, în opinia dânşilor, sunt diferenţe. Şi atunci îi rog să meargă la casele teritoriale de pensii pentru a face verificările necesare, pentru a se lămuri împreună cu colegii noştri”, a afirmat ministrul Muncii, luni seară, la Antena 3, potrivit News.ro. 

Citiți și:
VIDEO Sute de pensionari, nemulțumiți de recalcularea pensiilor. „Iese mai puțin la calcul”

Bucura-Oprescu a explicat că, după ce pensionarii se adresează cu această problemă caselor de pensii din teritoriu, se vor face verificări dacă datele din dosarul pensionarului coincid cu cele din aplicaţia informatică, iar dacă e nevoie de alte verificări vor cere aducerea dosarului din arhivă. După ce se realizează această procedură, casele de pensii pot, fie din oficiu, fie la solicitarea pensionarului, să realizeze o revizuire a deciziei. 

„Opinia mea este că deciziile de recalculare sunt în mare măsură emise corect. Pensionarii trebuie să caute în ultima decizie de pensionare (...) să meargă în decizie la punctajul pe care l-a avut, care se regăseşte la litera g) alineatul 1, iar acolo să vadă punctajul. Acel punctaj se menţine în decizia de recalculare, la care se adaugă punctele de stabilitate. Punctele de stabilitate, de asemenea, pot fi cu uşurinţă calculate de fiecare pensionar, cunoscând faptul că pentru stagiile mai lungi de 25 de ani avem 0,5 puncte, pentru stagiile între 30 şi 35 de ani avem 0,75 de puncte şi peste 35 de ani avem un punct, prin urmare, pensioanrul poate face dânsul însuşi o primă verificare a deciziei de recalculare”, a explicat ministrul.

Editor : Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
O navetă spațială îndepărtată confirmă că Pământul este locuibil și...
Digi FM
Cum au reacționat doi turiști cehi care s-au întors în România după 7 ani: „Țara încă are farmecul ei”
Pro FM
VIDEO Shakira, dezgustată când a văzut că era filmată sub rochie, în timp ce dansa în club. Dezamăgită, a...
Film Now
Nu i-a mai văzut de 16 ani, dar îi sunt aproape. Copiii adoptați de Nicole Kidman, gest emoționant după ce...
Adevarul
Ca după război. Calea ferată ce leagă Galați de Bârlad, distrusă de inundații. „Linia a dispărut complet de...
Newsweek
EXCLUSIV Recalcularea pensiilor, schimbată. Pensie crescută pentru pensionarii cu grupe de muncă
Digi FM
Un vlogger român, uimit de ce a găsit într-un supermarket din Ucraina, aproape de granița cu Rusia: „Este...
Digi World
Cum reușește o pensionară în vârstă de 100 de ani să arate cu 30 de ani mai tânără: „Mă asigur că folosesc...
Digi Animal World
Momentul când un tigru atacă un porc mistreț în India, surprins de un fotograf. Imaginile sunt greu de urmărit
Film Now
Reacția lui Tom Hardy, după ce Charlize Theron a mărturisit că s-a simțit amenințată de prezența lui la...
UTV
Premiile Emmy 2024. Cele mai spectaculoase tinute de pe covorul rosu