Video Sute de pensionari, nemulțumiți de recalcularea pensiilor. „Iese mai puțin la calcul”

Data actualizării: Data publicării:
Screenshot 2024-08-19 212603
Foto: captură video Digi24

Sute de pensionari au stat ore întregi la ghișeele caselor teritoriale de pensii. Au primit deciziile de recalculare încă de vineri, și au constat că pensiile nu s-au majorat ori că s-au produs erori. Mulți dintre ei au venit la ghișee pentru a cere lămuriri sau chiar recalculări.

Pensionarii au luat cu asalt casele teritoriale de pensii încă de la primele ore ale dimineții. Supărați că au primit prea puțini bani sau nimic în plus, seniorii au venit să depună contestații, iar unii dintre vor să-și caute dreptatea în instanță.

-„A zis că rămân cu pensia veche. Vin de la audiența de la director. N-am decât să-i dau în judecată, că altfel câștig de cauză văd că nu găsesc”.

-„Mi s-a tăiat 500 de lei, din 1.300 pe care îi aveam ... 1281”.

-„Am venit cu decizia de recalculare pentru că mi-a preluat punctajul pe care îl aveam înainte, greșit. Adică în loc de 33 cât aveam a luat 30 și cam 300 de lei mai puțin iese la calcul. Deci punctajul care a fost preluat greșit anterior îl modifică și îmi trimite o altă decizie într-o lună”.

Vestea proastă nu se oprește aici. Seniorii au aflat că dacă pensia lor este sub nivelul pensiei pe care o primesc acum, nu vor primi nimic la indexarea de la început de an. Ei vor vedea majorarea doar pe hârtie, până când vor recupera, de la suma recalculată, mică, la suma pe care o au în plată. Există categorii întregi de pensionari defavorizați de noua lege. Printrei ei, foștii mineri și foștii CFR-iști.

Dumitru Costin, președinte BNS: „Gândiți-vă că pe noua formulă de calcul din această lege, toate bazele lor de calcul 20, 15, 17, 20, cât reprezentau anii respectivi au dispărut, iar stagiul complet de cotizare acum pe noua lege înseamnă cel puțin 25 de ani sau mai bine zis, 25 de ani.”

Telespectatorii Digi24 au trimis întrebări legate de acest subiect, cele mai multe despre modul în care sunt recalculate pensiile.

Ministerul Muncii a anunțat că mai bine de 84 de mii de seniori vor primi aceeași pensie, iar aproape 720 mii de pensionari au pensiile mai mici dupa recalculare, dar vor primi la fel ca până acum. Despre aceștia din urmă, șeful Casei de Pensii spune că nu vor simți indexarea de la început de an, până când pensia lor va fi egală în timp cu cea recalculată.

Daniel Baciu, președintele Casei de Pensii: „Acei 700.000 sunt cu pensii mari, pentru că au avut avantaje și beneficii. Cei cărora le cresc pensiile nici acum nu-i vor ajunge din urmă pe acei 700.000”.

La polul opus, peste 3,8 milioane de români au pensiile mărite dupa recalculare. Cei mai mulți dintre ei, adică 1,9 milioane vor vedea însă o mărire cuprinsă între doar un leu și 500 de lei.

Editor : A.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Ce este un Pager, la ce folosește și cum funcționează: Sute de dispozitive folosite de membrii Hezbollah au...
Digi FM
Actrița Adriana Trandafir, declarații despre recalcularea pensiei: „Pot să mi-o mărească cât vor ei, viața...
Pro FM
Cu ce se ocupă acum Rucsandra Iliescu, fosta solistă a trupei Blaxy Girls. La 33 de ani, nu și-a pierdut...
Film Now
Ana de Armas, despre cum s-a schimbat viața ei de când s-a mutat din Los Angeles: „Am luat această decizie...
Adevarul
Noua variantă de Covid se răspândește rapid în Europa. Experții spun că va deveni tulpina dominantă
Newsweek
Salariu minim european: Care angajați iau bani în plus din noiembrie? Cine ia amendă de 200.000 lei?
Digi FM
Cât costă ținuta purtată de Simona Halep la turneul lui Ion Țiriac. Pantofii sportivei au atras toată atenția
Digi World
De ce doarme un japonez doar 30 de minute pe noapte. Face acest lucru de 12 ani încoace
Digi Animal World
Luptă acerbă între un șarpe Boa și un crocodil. Spectacolul uimitor oferit de reptile turiștilor din Brazilia
Film Now
Jason Momoa, acuzat că a „maltratat” echipa de filmare a peliculei „A Minecraft Movie”: „M-a dezamăgit”
UTV
(VIDEO) Shakira a coborat imediat de pe scena unui club din Miami, dupa ce si-a dat seama ca un fan o filma...