Cum justifică ministrul Muncii erorile din deciziile de recalculare. 1.090 de decizii vor fi revizuite

Data actualizării: Data publicării:
pensie batran bani
Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea

În urma procesului de recalculare a pensiilor, mulți vârstnici au reclamat în spațiul public că s-au trezit în situația de a primi o decizie greșită. Ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu, a declarat, în cadrul unei conferințe de presă susținute la Guvern, că erorile au fost cauzate de introducerea incorectă a datelor de pe hârtie în format electronic.

„Acolo unde s-au constatat erori, într-o mare măsură (...) sunt din cauza introducerii în mod eronat a datelor din dosarul fiecărui pensionar atunci când s-a făcut trecerea acestora din format letric (imprimat pe hârtie n.r.), în format electronic. Cu alte cuvinte, când colegii noștri, cei care sunt personal contractual aferent procesului de evaluare, au luat dosarul de pensie din arhivă și datele din dosarul de pensie le-au trecut în format electronic, au existat situații în care au introdus aceste date eronat. Făcând acest lucru, în momentul în care softul ne-a permis pe baza algoritmilor de calcul recalcularea, s-a făcut practic o recalculare în baza unei ipoteze care a fost greșită. Ipoteza fiind greșită și rezultatul a fost eronat”, a explicat ministrul.

CITEȘTE ȘI: Cele două mari categorii de pensionari care vor primi mai puțini bani „pe hârtie” după recalculare. Explicațiile ministrului Muncii

Ministrul Muncii a subliniat că erorile vor fi revizuite, iar drepturile pensionarilor nu vor fi diminuate în niciun fel. 

„Aceste situații vor fi verificate și corectate prin decizia de revizuire”, a afirmat Simona Bucura-Oprescu. 

De asemenea, ministrul a menționat că există posibilitatea revizuirii dosarului de recalculare atât la inițiativa Casei de Pensii, cât și la solicitarea pensionarului.

„Colegii noștri de la Casele Teritoriale de Pensii, imediat ce am terminat recalcularea, continuă să facă aceste verificări, astfel încât să avem cât mai clară situația cu privire la acestea și să avem cât mai puține erori”, a mai spus Bucura-Oprescu. 

Revizuirea deciziilor de recalculare se impune în peste 1.000 de cazuri

Președintele Casei Naționale de Pensii Publice (CNPP), Daniel Baciu, a transmis că revizuirea deciziilor de recalculare se impune în 1.090 de cazuri.

„A fost un proces foarte amplu şi laborios, care s-a întins pe aproape 3 ani de zile. Am reuşit să verificăm în primul rând toate dosarele. Vreau să vă spun că la casele teritoriale de pensii sunt dosare în plată de peste 35 şi chiar 40 de ani, dosare în plată. Nici nu exista tehnică de calcul la vremea respectivă. A trebuit pe toate aceste dosare să le aducem într-un format electronic de ultimă generaţie.”, a subliniat și Daniel Baciu, citat de Agerpres. 

Cazurile de scăderi ale pensiei după recalculare continuă să apară în rândul celor care erau încadrați la condiții grele de muncă, precum cei care au muncit la CFR. E și cazul unui fost mecanic de locomotivă din Buzău, care a aflat din decizia de recalculare că pensia i s-a diminuat de la 7333 de lei la 5568 de lei.

În spațiul public au mai fost vehiculate informații cu privire la mai mulți pensionari care s-au trezit și cu pensii mărite incorect. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Se introduce taxa de autostradă în România, explicația de la Guvern. De ce nu se plătește la fel ca în...
Digi FM
Dan Negru, despre prima zi de școală a copiilor lui: „Eu nu sunt entuziasmat din cauza ghiozdanelor pe care...
Pro FM
CRBL încearcă să repare lucrurile cu fiica lui, după divorțul de mama ei: "Timpul le așază pe toate. Ne-am...
Film Now
O prezentatoare TV a dezvăluit care a fost ultima discuție pe care a avut-o cu Shannen Doherty: „Am fost...
Adevarul
Când a fost inventată prima băutură alcoolică din lume. Era groasă, aromată și semăna cu o băutură preferată...
Newsweek
Care pensionari iau pensia recalculată și mărită abia în noiembrie? Casa de Pensii confirmă
Digi FM
Ce studii are, de fapt, Elena Lasconi și cum justifică notele mici. Candidata la Președinție este acuzată că...
Digi World
Un YouTuber cu peste 5 milioane de abonați a slăbit mai mult de 100 kg. Cum și-a păcălit urmăritorii în...
Digi Animal World
Luptă acerbă între un șarpe Boa și un crocodil. Spectacolul uimitor oferit de reptile turiștilor din Brazilia
Film Now
15 cupluri celebre care s-au cunoscut pe platourile de filmare. Iubiri mai spectaculoase decât în peliculele...
UTV
(VIDEO) Jon Bon Jovi a salvat o femeie care era pe punctul de a sari de pe un pod din Nashville