Un pensionar din Buzău a avut un șoc când a primit decizia de recalculare: „Mi-au luat aproape 2000 de lei”

Data actualizării: Data publicării:
Pensionar_buzau
Încă un pensionar din CFR acuză scăderea pensiei, după recalculare / Sursă foto: https://www.youtube.com/@focustvteleviziuneadecared2527

Cazurile de scăderi ale pensiei după recalculare continuă să apară în rândul celor care erau încadrați la condiții grele de muncă, precum cei care au muncit la CFR. E și cazul unui fost mecanic de locomotivă din Buzău, care a aflat din decizia de recalculare că pensia i s-a diminuat de la 7333 de lei la 5568 de lei.

Din acest motiv, Radu J. s-a prezentat la Casa de Pensii Buzău pentru a cere lămuriri și pentru a contesta decizia de recalculare.

"Mi-au luat aproape 2000 de lei. A, dacă erau 5 lei, să fie sănătoși, dar 2000 de lei? Pentru ce?", a declarat pensionarul, într-un reportaj publicat pe Youtube de Focus TV Buzău și preluat de sansanews.ro.

 

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Acesta nu este singurul caz, zeci de pensionari sunt în fiecare zi la casele de pensii în toată țara pentru a contesta recalcularea. Digi24.ro a publicat și un caz similar, cel al lui Vasile Apătroaiei, de asemenea fost mecanic de locomotivă, căruia cuantumul pensiei i-a scăzut cu mai bine de 2500 de lei la decizia de recalculare.

"Mi-era rău, am leșinat când mi-a venit asta ieri. Am fost fochist, la 18 ani dădeam cu lopata la locomotiva cu aburi. Am lucrat numai pe locomotivă, vreo 2 ani și ceva, 3 ani am avut condiții normale, am ieșit la pensie. E posibil domnule așa ceva? S-a muncit corect și munca, știți, în condiții grele. Și uite: mi-a adus pensia de la 7.300 la 4.800. E posibil așa? Uite, uitați-vă aici: nu e nimic. E posibil așa ceva?", spunea acesta.

Șeful Casei de Pensii a declarat într-o intervenție la Digi24, că cei cu condiții deosebite și speciale de muncă nu sunt penalizați, ci beneficiază în continuare de avantajele grupelor de muncă. Totuși, pensiile lor nu vor fi indexate la începutul anului.

„Nu li se mai indexează pentru că au un cuantum mărit al pensiei. Alți pensionari care sunt sub ei trebuie să ajungă la acest cuantum, iar apoi vor crește toți la fel. Numărul de puncte contează. Nu a scăzut pensia. Omul primește aceeași pensie. Oamenii să primească cuantumul cel mai avantajos. Aproximativ 720.000 de pensionari care au primit o nouă pensie mai mică vor trebui să aștepte ca noul cuantum al pensiei, indexat cu rata inflației să îl depășească pe cel în plată pentru a beneficia de o majorare. Adică, nu vor primi nimic în plus la indexarea din 2025”, a spus Daniel Baciu.

Aproximativ 720.000 de pensionari care au primit o nouă pensie mai mică vor trebui să aștepte ca noul cuantum al pensiei, indexat cu rata inflației să îl depășească pe cel în plată pentru a beneficia de o majorare. Adică, nu vor primi nimic în plus la indexarea din 2025.

Editor : B. G.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Se introduce taxa de autostradă în România, explicația de la Guvern. De ce nu se plătește la fel ca în...
Digi FM
Dan Negru, despre prima zi de școală a copiilor lui: „Eu nu sunt entuziasmat din cauza ghiozdanelor pe care...
Pro FM
CRBL încearcă să repare lucrurile cu fiica lui, după divorțul de mama ei: "Timpul le așază pe toate. Ne-am...
Film Now
O prezentatoare TV a dezvăluit care a fost ultima discuție pe care a avut-o cu Shannen Doherty: „Am fost...
Adevarul
Când a fost inventată prima băutură alcoolică din lume. Era groasă, aromată și semăna cu o băutură preferată...
Newsweek
Care pensionari iau pensia recalculată și mărită abia în noiembrie? Casa de Pensii confirmă
Digi FM
Ce studii are, de fapt, Elena Lasconi și cum justifică notele mici. Candidata la Președinție este acuzată că...
Digi World
Un YouTuber cu peste 5 milioane de abonați a slăbit mai mult de 100 kg. Cum și-a păcălit urmăritorii în...
Digi Animal World
Luptă acerbă între un șarpe Boa și un crocodil. Spectacolul uimitor oferit de reptile turiștilor din Brazilia
Film Now
15 cupluri celebre care s-au cunoscut pe platourile de filmare. Iubiri mai spectaculoase decât în peliculele...
UTV
(VIDEO) Jon Bon Jovi a salvat o femeie care era pe punctul de a sari de pe un pod din Nashville