O parte dintre oamenii de afaceri spun că impozitul forfetar va crește numărul șomerilor pentru că multe firme se vor desfiinţa pentru că nu își mai pot susține activitatea. În plus, autoritățile vor doar să acopere găurile din buget.
„E posibil să fie doar o măsură temporară, menită să aducă noi venituri la bugetul de stat pentru a acoperi golul lăsat de creşterea de calcul a INS pentru PIB-ul din 2012”, spune Liviu Andrei, directorul unei firme de brokeraj.
Practic, autorităţile repetă aceeaşi greşeală din 2009 când acelaşi impozit forfetar a obligat zeci de mii de firme să-şi pună lacătul pe uşă. În urmă cu trei ani, impozitul forfetar l-a forțat pe Liviu Andrei să își regândească strategia de afaceri. Așa că a închis o parte din filialele firmei de brokeraj pe care o conduce: „Atunci aveam 28 în toată ţara, în câteva luni numărul s-a redus la jumătate, după introducerea impozitului”.
Există însă şi voci care spun că impozitul forfetar va duce la scăderea evaziunii fiscale
Directorul unui lanţ de cafenele din Bucureşti crede că impozitul va face ca pe piața să rămână doar firmele care produc.
„Avem nevoie de o bază de IMM-uri care să susţină economia să se implementeze doar în anumite domenii, nu în toate, sau să se facă în domeniile în care evaziunea fiscală este mare”, declară Traian Ispasiu, directorul unui lanţ de cafenele.
La rândul său, Cristian Pârvan, secretar general al Asociației Oamenilor de Afaceri, susţine că „sute de mii de firme cu cifra de afaceri 0 şi 0 număr de angajaţi sunt din punct de vedere al mediului de afaceri o anomalie”.
În 2009 aplicarea impozitului forfetar a dus la închiderea a 150.000 de întreprinderi mici şi mijlocii, din cele 800.000 care existau atunci.