Ciucă anunță ștergerea accesoriilor pentru firmele care-și plătesc datoriile până pe 25 noiembrie. Cei care achită la timp, bonusați

Data actualizării: Data publicării:
ciuca
Nicolae Ciucă, președintele PNL. Foto: Profimedia

Președintele PNL Nicolae Ciucă a anunţat, joi, că Ministerul de Finanţe a identificat măsuri de stimulare a  firmelor care au datorii pentru a își achita obligațiile la bugetul de stat. Astfel, firmele care nu şi-au plătit datoriile şi le vor achita până la data de 25 noiembrie vor beneficia de o anulare a accesoriilor 100%. Liderul liberalilor a adăugat că vor fi date bonusuri fiscale de 3% pentru cei care și-au platit datoriior la timp, informează News.ro.

Nicolae Ciucă a declarat că, în ședința de marți a Biroului Politic Național al PNL, ministrul de Finanţe Marcel Boloș a prezentat asigurarea fondurilor necesare pentru Casa de Pensii. Astfel, 12,5 miliarde de lei vor fi virate Casei de Pensii, pentru plata pensiilor, în conformitate cu noile legi, a precizat liderul liberalilor.

El a mai spus că, ţinând cond de nevoia de dezvoltare la nivelul comunităţilor locale, vor fi asigurate două miliarde de lei pentru plata facturilor restante.

„PNL continuă să asigure, să acorde tot ceea ce ţine de priorităţile noastre faţă de mediul de afaceri. De aceea, ministrul de Finanţe a propus măsuri în ceea ce priveşte continuarea demersurilor pentru asigurarea unei colectări cât mai bune a veniturilor la bugetul de stat, dar şi sprijinirea mediului de afaceri”, a arătat preşedintele PNL.

Nicolae Ciucă a explicat că „în ceea ce priveşte plata datoriilor existente care se ridică la peste 70 de miliarde de lei, am considerat că este cât se poate de important ca pentru cei care şi-au plătit datoriile la timp, să existe măsuri care să recunoască tot ceea ce dumnealor au desfăşurat în acest sens şi va fi asigurat un procent de 3%, sub formă de bonusuri fiscale, pe care vor putea să îi folosească atât în investiţii cât şi în plata datoriilor, anul viitor”.

Pentru plata datoriilor, la Ministerul de Finanţe a fost identificată o soluţie prin care, cei care nu şi-au plătit datoriile şi le vor plăti până la data de 25 noiembrie, să beneficieze de o anulare a accesoriilor în valoare de 100%, a mai anunţat Nicolae Ciucă.

Preşedintele PNL a spus că, din estimarea Ministerului de Finanţe, există posibilitatea ca din aproximativ 60 de miliarde de lei, să fie colectată aproximativ 20 sau 25% din această sumă.

Despre subiect a vorbit și premierul Marcel Ciolacu, după vizita sa de marți la compania Softronic din Craiova.

„Avem arierate de 180 de miliarde. Asta înseamnă 8% din PIB. Cu alte cuvinte, am avea excedent bugetar dacă am colecta toate arieratele. Normal că nu se pot colecta toate. Gândiți-vă că mai avem evaziune fiscală și gap de TVA de aproape 10 puncte procentuale din PIB. Deci, ne-am dus la 18% din PIB pe evaziune și gap de TVA și pe arierate. Dar discuția de bază este cum să oprim investițiile, ca să nu avem deficit. Eu cred că e o abordare incorectă. De aceea, ministrul Finanțelor, după ce am avut o discuție foarte aplicată pe zona de arierate, a venit cu niște propuneri: până la sfârșitul anului, pe perioadă limitată, în cazul în care îți plătești aceste arierate, statul român îți scade tot ce înseamnă dobândă, accesoriile. Deci, plătești baza - pentru că arieratele, eu îmi fac socoteala: sunt 180 de miliarde, nu adaug accesoriile”, a explicat Ciolacu.

El a mai spus că, mai mult, ministrul Finanțelor a venit cu propunerea de a fi acordat credit fiscal.

„Eu, stat, îmi recuperez banii, iei credit fiscal și pe urmă îți urmărești plata. Ai scăpat de dobânzi și de accesorii și mie îmi plătești baza. Adevărat, pe o perioadă limitată, pentru că altfel creezi o permanență și normal că cei care au plătit consideră: domnule, noi am fost proștii care am plătit și acum dați facilități celor care n-au plătit? Dar e o abordare corectă. Eu, prim-ministru, nu urmăresc oamenii să-i bag în pușcărie. Nu sunt procuror, nu sunt judecător. Eu un singur lucru vreau: vreau taxele, pe care să le plătim cu toții”, a mai afirmat premierul Ciolacu.

Editor : Ana Petrescu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
O navetă spațială îndepărtată confirmă că Pământul este locuibil și...
Digi FM
Cum au reacționat doi turiști cehi care s-au întors în România după 7 ani: „Țara încă are farmecul ei”
Pro FM
VIDEO Shakira, dezgustată când a văzut că era filmată sub rochie, în timp ce dansa în club. Dezamăgită, a...
Film Now
Nu i-a mai văzut de 16 ani, dar îi sunt aproape. Copiii adoptați de Nicole Kidman, gest emoționant după ce...
Adevarul
Ca după război. Calea ferată ce leagă Galați de Bârlad, distrusă de inundații. „Linia a dispărut complet de...
Newsweek
EXCLUSIV Recalcularea pensiilor, schimbată. Pensie crescută pentru pensionarii cu grupe de muncă
Digi FM
Un vlogger român, uimit de ce a găsit într-un supermarket din Ucraina, aproape de granița cu Rusia: „Este...
Digi World
Cum reușește o pensionară în vârstă de 100 de ani să arate cu 30 de ani mai tânără: „Mă asigur că folosesc...
Digi Animal World
Momentul când un tigru atacă un porc mistreț în India, surprins de un fotograf. Imaginile sunt greu de urmărit
Film Now
Reacția lui Tom Hardy, după ce Charlize Theron a mărturisit că s-a simțit amenințată de prezența lui la...
UTV
Premiile Emmy 2024. Cele mai spectaculoase tinute de pe covorul rosu