Dacă nu simt pe pielea lor, atunci românii trebuie măcar să creadă concluziile Eurostat, oficiul european de statistică. Consumul individual efectiv al românilor este la 63% din media UE, dar este superior celui din Croația și la același nivel față de Ungaria.
România a ajuns în 2016 la 63% din nivelul de trai mediu al UE 28, potrivit indicatorului de consum individual efectiv (AIC), arată datele comunicate de Eurostat, potrivit cursdeguvernare.ro.
În varianta mai cunoscută de măsurare a nivelului de trai, care constă în PIB pe locuitor la paritatea puterilor de cumpărare standard, ne-am situat la 59% din media UE. Bulgaria se află la un nivel de 53% din media UE.
Ţara noastră a ajuns din urmă Ungaria, a depăşit Croaţia şi a înregistrat cea mai mare creştere a acestui indicator în ultimii patru ani. Contrar percepţiei publice, care reclamă o nouă majorare substanţială a veniturilor avansul între 2013 şi 2016 a fost de nu mai puțin de nouă puncte procentuale.
PIB/locuitor faţă de AIC
Consumul individual efectiv (abreviat AIC în limba engleză), reflectă mai fidel bunăstarea unui cetăţean dintr-o anumită ţară decât Produsul Intern Brut pe cap de locuitor. Acesta din urmă se bazează pe bunurile şi serviciile achiziţionate şi plătite de o gospodărie.
În schimb, AIC se calculează pe baza bunurilor şi serviciilor realmente consumate de indivizi, fără a ţine cont de faptul că acestea au fost contractate şi plătite de către gospodării, guvern sau organizaţii non-profit. De aceea, este de preferat pentru comparaţii internaţionale și reflectă mai bine nivelul de trai.
Diferenţele rezultă din aceea că ponderea plăţilor făcute direct de gospodării pentru servicii importante, precum sănătatea şi învăţământul, diferă substanțial de la o ţară la alta. Astfel, ordinea aparentă a țărilor după nivelul de trai, ce ar rezulta din compararea clasicului PIB/locuitor, poate suferi modificări importante.
Sursa: cursdeguvernare.ro