Video România, campioana scumpirilor în Uniunea Europeană. Profesor de economie: „Ne vom aștepta la creșteri de prețuri la 1 ianuarie 2025”

Data actualizării: Data publicării:
Rata creșterii prețurilor în România a fost de 4,8 % în septembrie. Deși în scădere, rămâne cea mai mare din Uniunea Europeană, conform Eurostat.
Rata creșterii prețurilor în România a fost de 4,8 % în septembrie. Deși în scădere, rămâne cea mai mare din Uniunea Europeană, conform Eurostat.

România este campioana scumpirilor în Uniunea Europeană pentru a șaptea lună la rând, potrivit celor mai recente date Eurostat. Chiar dacă inflația a scăzut în septembrie față de august, prețurile de la noi au crescut cel mai mult, comparativ cu alte țări. Economiștii explică faptul că scăderea inflației nu înseamnă prețuri mai mici și spun că, pe viitor, trebuie să ne asteptăm chiar la noi scumpiri la raft. Adică ar putea urma un Crăciun și mai scump.

Rata creșterii prețurilor în România a fost de 4,8 % în septembrie. Deși în scădere, rămâne cea mai mare din Uniunea Europeană, conform Eurostat. Economiștii spun că deficitul bugetar mare al României va duce la scumpiri.

"Se discută din ce în ce mai des de creșterea taxelor și impozitelor din 2025. Acest lucru va însemna un cost mai mare pentru antreprenori. Iar antreprenorii vor face un lucru foarte simplu. Vor arunca toate aceste costuri cu taxe și impozite în prețuri. Așa că, inevitabil, chiar dacă momentan Banca Națională a României a încercat prin politicile monetare să țină în frâu inflația, acest lucru nu cred că va mai fi posibil, începând cu anul viitor. Ne vom aștepta, din nou, la creșteri de prețuri odată cu 1 ianuarie 2025", spune Radu Ciobanu, profesor de economie.

Ministrul Agriculturii are un proiect de plafonare a adaosului comercial pentru produsele procesate în România. Nu doar pentru alimentele de bază, așa cum este acum.

"În anumite perioade de cumpănă, se poate lua în considerare o plafonare a prețurilor, dar nu mai mult de 2-3 luni. Nu poți să mergi cu o plafonare a prețurilor pe un întreg ciclu agricol, pe un an, pentru că acest lucru va însemna, poate, prețuri ținute în frâu pe o perioadă scurtă de timp, după care va urma explozia", este de părere Radu Ciobanu.

Ministerul Agriculturii transmite că prețurile alimentelor au crescut cu 3,8 %, sub inflația generală și asta tocmai datorită plafonării adaosului produselor de bază.

Editor : B. G.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Bărbatul care a pierdut 35 de ani din viata, trezit din comă crede ca este in 1984 și ca are 24 de ani
Digi FM
Pepe, reacție după ce Raluca Pastramă l-a acuzat că s-a aliat cu avocatul Adrian Cuculiș și cu Ibrahim: „Mă...
Pro FM
Dua Lipa, în rochie de piele decupată până la șolduri pe ambele părți, combinată cu dresuri plasă și multă...
Film Now
Filmul cu fiul lui Jack Nicholson în distribuție, în cinematografe. Ce încasări a avut la box office-ul global
Adevarul
De ce aproape jumătate din moldoveni au votat anti-Europa: „E o victorie uriașă. Bătălia acum începe”
Newsweek
O nouă creștere de pensie propusă de Senat. Cine sunt cei 800.000 pensionari care beneficiază? Când?
Digi FM
Sabrina Ionescu, baschetbalistă de origine română, e campioană WNBA. S-a născut în California și e măritată...
Digi World
Doi doctori, total uimiți de ce au văzut la microscop pe mâini aparent curate: "Oh, asta e dezgustător!"
Digi Animal World
Un câine s-a cățărat în vârful Marii Piramide din Giza. Imaginile, surprinse de un bărbat care naviga cu...
Film Now
N-a apărut încă în cinema, dar e considerat de critici cel mai bun film al anului: "O adevărată epopee"
UTV
Cum i-au raspuns fetele de la Pebbles and TamTam Erikai Isac, dupa ce a recunoscut ca s-a inspirat din piesa...