Video România, campioana scumpirilor în Uniunea Europeană. Profesor de economie: „Ne vom aștepta la creșteri de prețuri la 1 ianuarie 2025”

Data actualizării: Data publicării:
Rata creșterii prețurilor în România a fost de 4,8 % în septembrie. Deși în scădere, rămâne cea mai mare din Uniunea Europeană, conform Eurostat.
Rata creșterii prețurilor în România a fost de 4,8 % în septembrie. Deși în scădere, rămâne cea mai mare din Uniunea Europeană, conform Eurostat.

România este campioana scumpirilor în Uniunea Europeană pentru a șaptea lună la rând, potrivit celor mai recente date Eurostat. Chiar dacă inflația a scăzut în septembrie față de august, prețurile de la noi au crescut cel mai mult, comparativ cu alte țări. Economiștii explică faptul că scăderea inflației nu înseamnă prețuri mai mici și spun că, pe viitor, trebuie să ne asteptăm chiar la noi scumpiri la raft. Adică ar putea urma un Crăciun și mai scump.

Rata creșterii prețurilor în România a fost de 4,8 % în septembrie. Deși în scădere, rămâne cea mai mare din Uniunea Europeană, conform Eurostat. Economiștii spun că deficitul bugetar mare al României va duce la scumpiri.

"Se discută din ce în ce mai des de creșterea taxelor și impozitelor din 2025. Acest lucru va însemna un cost mai mare pentru antreprenori. Iar antreprenorii vor face un lucru foarte simplu. Vor arunca toate aceste costuri cu taxe și impozite în prețuri. Așa că, inevitabil, chiar dacă momentan Banca Națională a României a încercat prin politicile monetare să țină în frâu inflația, acest lucru nu cred că va mai fi posibil, începând cu anul viitor. Ne vom aștepta, din nou, la creșteri de prețuri odată cu 1 ianuarie 2025", spune Radu Ciobanu, profesor de economie.

Ministrul Agriculturii are un proiect de plafonare a adaosului comercial pentru produsele procesate în România. Nu doar pentru alimentele de bază, așa cum este acum.

"În anumite perioade de cumpănă, se poate lua în considerare o plafonare a prețurilor, dar nu mai mult de 2-3 luni. Nu poți să mergi cu o plafonare a prețurilor pe un întreg ciclu agricol, pe un an, pentru că acest lucru va însemna, poate, prețuri ținute în frâu pe o perioadă scurtă de timp, după care va urma explozia", este de părere Radu Ciobanu.

Ministerul Agriculturii transmite că prețurile alimentelor au crescut cu 3,8 %, sub inflația generală și asta tocmai datorită plafonării adaosului produselor de bază.

Editor : B. G.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Atunci când Marele Viscol a îngropat România: „Am încercat să ieșim, dar nu...
Digi FM
Motivul pentru care Fuego nu s-a căsătorit până la 48 de ani: “Când ajungem în camera noastră, suntem niște...
Pro FM
Gwen Stefani, dezvăluiri despre cele mai dificile momente din viața ei: „Cum te aduni? A părut o a doua șansă...
Film Now
De ce s-a mutat Matthew McConaughey din L.A. Doi ani nu a jucat deloc în filme: "Cel mai rebel gest al meu"
Adevarul
Americanii care vor să fugă de Trump și-au găsit refugiu în Sardinia. Orașul în care o casă costă 1 euro
Newsweek
Nu au existat bani pentru plata pensiei în decembrie. La ce artificiu a recurs guvernul? DOCUMENT
Digi FM
Colin Farrell, cuvinte de laudă după ce a filmat câteva zile la București: „Cele mai uimitoare cafenele!”...
marcel ciolacu sedinta de guvern foto gov ro
Marcel Ciolacu: Prelungim plafonarea preţurilor la energie şi gaze ca să protejăm cetăţenii vulnerabili
Digi Animal World
Momentul când un câine este atacat de un leopard în curtea casei. Patrupedul a supraviețuit ca prin minune
Film Now
Josh Brolin, dezvăluiri despre cum l-a ajutat Barbra Streisand să renunțe la alcool, iar John Travolta l-a...
UTV
One Direction, reuniti pentru a-l conduce pe ultimul drum pe Liam Payne. Imagini emotionante de la...