Elon Musk renunţă la planul de 72 de miliarde de dolari pentru Tesla, care a șocat investitorii
Data publicării:
Directorul general al Tesla, Elon Musk, a renunţat la încercarea de a retrage producătorul de automobile electrice de la bursă prin intermediul unui acord de 72 de miliarde de dolari, abandonând ideea care a şocat investitorii şi a atras atenţia autorităţilor de reglementare, transmite Reuters și News.ro.
Decizia de a menţine listarea Tesla la bursă, anunţată vineri seara târziu, ridică noi semne de întrebare legate de viitorul companiei.
Acţiunile Tesla au fost tranzacţionae cu mult sub nivelul de pe 7 august, zi în care Musk a anunţat pe Twitter că se gândeşte la retragerea de la bursă a companiei, la un preţ al acţiunilor de 420 de dolari pe unitate, investitorii întrebându-se ce ar însemna acest lucru pentru capacitatea lui Musk de a o rentabiliza.
Musk şi Tesla se confruntă şi cu o serie de procese din partea investitorilor şi cu o investigaţie a Comisiei americane pentru bursă şi valori mobiliare, referitoare la acurateţea mesajului publicat de Musk pe Twitter, potrivit căruia are asigurată finanţarea acordului.
Şeful Tesla a spus vineri că opinia sa că există o finanţare mai mult decât suficientă pentru retragerea companiei de la bursă a fost întărită pe parcursul procesului, dar că a abandonat ideea pentru că s-a dovedit că necesită mai mult timp şi atenţie decât a anticipat.
”Cu toate că majoritatea acţionarilor cu care am vorbit au spus că vor rămâne alături de Tesla dacă va deveni companie privată, opinia a fost ”vă rugăm nu faceţi asta”, a scris Musk într-o postare pe blog.
Musk, care deţine circa un sfert din acţiunile Tesla, a afirmat anterior că vrea să transforme Tesla în companie privată fără să recurgă la metoda standard a unei preluări finanţate prin datorii noi.
Acesta a estimat că două treimi din acţionarii Tesla ar fi optat să îşi transfere acţiunile într-o companie privată. Acest fapt ar fi redus semnificativ banii necesari pentru acest acord şi ar fi evitat îndatorarea suplimentară a Tesla, care are deja datorii de 11 miliarde de dolari şi un flux negativ de numerar.
Cu toate acestea, Musk a spus vineri că un număr de acţionari instituţionali au explicat să au probleme legate de complianţă internă care limitează mărimea investiţiilor într-o companie privată. În privinţa investitorilor persoane fizice, Musk a spus că nu există certitudinea că aceştia vor dori să fie acţionari la Tesla dacă acesta va deveni privată.
Afirmaţiile contrastează puternic cu tweet-ul din 7 august, în care Musk a afirmat că ”sprijinul investitorilor este confirmat”.
Reprezentanţii T. Rowe Price Group, Fidelity Investments şi Baillie Gifford, din Scoţia, care sunt principalii acţionari ai Tesla, au refuzat să comenteze.
Musk a mai afirmat anterior că fondul suveran de investiţii din Arabia Saudită, PIF, care a cumpărat în acest an o participaţie de aproape 5% din acţiunile Tesla, ar putea ajuta la finanţarea componentei cash a acordului, dar surse apropiate fondului au minimizat această posibilitate. PIF se află pe de altă parte în negocieri pentru o investiţie în producătorul american de automobile electrice Lucid Motors, care concurează Tesla.
Şase membri ai consiliului de administraţie al Tesla au afirmat într-un comunicat separat că au fost informaţi joi de Musk că acesta renunţă la tentativa de a retrage Tesla de la bursă. În consecinţă, board-ul a desfiinţat o comisie specială formată din trei directori, creată pentru a evalua o eventuală propunere a directorului general.
”Îl sprijinim în continuare pe Elon, care continuă să conducă dezvoltarea companiei”, a anunţat board-ul.
Cu toate acestea, unii experţi în guvernanţă corporativă au spus că modul în care Musk a administrat tentativa de transformare a Tesla în companie privată ar putea presa board-ul să îşi afirme independenţa şi să analizeze modalităţi prin care să îl ţină sub control, de exemplu prin numirea unui director operaţional.