Cel puţin 901 oameni au fost executaţi în Iran anul trecut, între care circa 40 într-o singură săptămână în decembrie, a deplâns marţi Înaltul Comisar al Naţiunilor Unite pentru Drepturile Omului, Volker Turk.
„Este foarte îngrijorător să observăm că numărul persoanelor supuse pedepsei cu moartea în Iran creşte de la an la an", a comentat Turk într-un comunicat de presă, considerând că este timpul ca Iranul să pună capăt acestui val de execuţii, informează AFP, potrivit Agerpres.
Cel puţin 853 de persoane au fost executate în 2023 în Iran, potrivit Înaltului Comisar.
În timpul unui briefing de presă, un purtător de cuvânt al Înaltului Comisariat, Liz Throssell, a explicat că cifrele provin „de la diverse organizaţii pentru drepturile omului (...) pe care le considerăm de încredere, HRANA, Hengaw şi Iran pentru drepturile omului".
Potrivit comunicatului, majoritatea execuţiilor din 2024 au fost pentru infracţiuni legate de droguri, dar au fost executaţi şi disidenţi şi oameni care au avut legătură cu protestele antiguvernamentale din 2022-2023.
Creşte numărul femeilor executate
Potrivit Iran Human Rights, autorităţile iraniene au executat cel puţin 31 de femei în 2024, un record de când această organizaţie neguvernamentală a început în 2008 să înregistreze aplicarea pedepsei capitale în republica islamică.
„Multe femei executate pentru crimă au fost victime ale violenţei domestice sau ale abuzului sexual, acţionând din disperare", potrivit IHR.
Conform mai multor organizaţii pentru drepturile omului, inclusiv Amnesty International, Iranul este, după China, ţara cu cel mai mare număr de execuţii la nivel mondial.
Legea islamică a talionului, aplicată în Iran şi cunoscută sub numele de qisas, prevede că o crimă trebuie "plătită" prin pierderea unei alte vieţi, cu excepţia cazului în care familia victimei iartă sau acceptă o compensaţie.
„Ne opunem pedepsei cu moartea în toate circumstanţele", a subliniat marţi Turk. „Este incompatibil cu dreptul fundamental la viaţă şi prezintă riscul inacceptabil de a executa oameni nevinovaţi. Şi, pentru a fi clar, nu poate fi impusă niciodată pentru un comportament care este protejat de legea internaţională a drepturilor omului", a spus el.
Turk a cerut autorităţilor iraniene să suspende execuţiile şi să instituie „un moratoriu" asupra pedepsei cu moartea în vederea abolirii acesteia.
Aproximativ 170 de state au abolit pedeapsa cu moartea sau au instituit un moratoriu, potrivit ONU.
Activiştii pentru drepturile omului acuză autorităţile iraniene că au folosit pedeapsa capitală pentru a insufla frica în societate, în special din 2022.
Editor : A.R.