Rușii dețineau jumătate din acțiunile WIEE, iar restul aparținea nemților de la Wintershall, parte a grupului BASF. În România, WIEE are o activitate extrem de performantă. Cifra de afaceri a companiei variază între 400 și 500 de milioane de euro pe an și ajunge la asemeena sume cu puțini angajați, pot fi numărați pe degetele de la o mână. De fapt, este vorba doar de intermediere de gaze.
Preluarea integrală a WIEE face parte dintr-un schimb de active între Gazprom și BASF. Rușii au preluat integral câteva societăți mixte în care aveau partener grupul german, preiau în același timp și acțiuni la câteva perimetre din Marea Nordului deținute de nemți și dau la schimb participații la câteva exploatări uriașe de gaze din Siberia.
Gazprom, subiectul unei anchete a Comisiei Europene
Acest schimb marchează de fapt și intrarea Gazprom într-o nouă fază a dezvoltării. WIEE a fost o societate mixtă făcută cu nemți în 1993, împreună cu altele asemenea. Era, de fapt, un parteneriat strategic pentru Europa. Rușii aveau gazele dar aveau nevoie de nemți care să le găsească clienți în sud-estul continetului. Și e o afacere bună. WIEE a avut o cifră de afaceri de 8,6 miliarde de euro anul trecut.
România importă de la Gazprom aproximativ o treime din necesarul naţional de gaze naturale prin intermediari, WIEE și Imexoil. Aceasta din urmă face parte din grupul Vimetco controlat de oligarhul rus Vitali Matciski, care are inclusiv Alro Slatina.
Gazprom este subiectul unei anchete antitrust a Comisiei Europene. Ancheta încearcă să determine dacă grupul a încălcat legislaţia europeană antimonopol prin impunerea unor preţuri incorecte la gaze în contractele care leagă aceste tarife de cotaţiile internaţionale ale petrolului, precum şi dacă a împiedicat anumite state să-şi diversifice sursele de aprovizionare cu gaze.