Va fi o oportunitate fantastică, pentru că se va deschide total cea mai mare piață din lume. Iar această înțelegere comercială peste Atlantic poate fi formula de a întari două economii uriașe, care au un competitor serios peste Pacific: China.
Începutul negocierilor este anunțat pentru prima parte a acestui an, iar informația a fost confirmată de ambele părți. Va fi cea mai mare alianță comercială și este cel mai ambițios proiect. Zona de liber schimb va cuprinde jumătate din Produsul intern brut al planetei și o treime din schimburile comreciale ale lumii. Va fi o piață de 800 de milioane de consumatori. Schimburile comericale în acest moment sunt de aproape 650 de miliarde de dolari.
„Comerțul peste Atlantic, liber și corect, susține milioane de locuri de muncă ale americanilor”, a declarat Barack Obama. „Un viitor acord între primele două puteri economice ale lumii va schimba regulile jocului. Împreună vom forma cea mai mare zonă de liber schimb din lume”, a subliniat Jose Manuel Barroso.â
Venituri suplimentare de 100 miliarde de dolari pentru UE
Încercări au fost în 2011, dar atunci nu au adus nimic palpabil. În acest moment taxele vamale între SUA și Uniunea Europeană sunt mai reduse decât pe alte relații comerciale, dar încă există bariere care îngreunează transferurile, cel puțin procedural. Datele europenilor prognozează că, în situația de liber schimb, UE va câștiga venituri suplimentare din comerț de circa 100 de miliarde de dolari, pe când Statele Unite vor beneficia de aproape 85 de miliarde de dolari.
Negocierile se anunță a fi lungi, pentru că există câteva probleme greu de rezolvat. Statele Unite au în vigoare diverse bariere comerciale, așa numite taxe de slavgardare prin care surpataxează anumite importuri pentru a-și proteja industria autohtonă. De-a lungul anilor, a impus taxe de salvgardare de la oțel până la anvelope de mașini.
De această parte a Atlanticului vor fi dezbateri pe organismele modificate genetic. Statele Unite sunt cel mai mare producător de plante modificate, însă cultivarea acestora este interzisă în Europa. Pot fi importate, dar utilizarea lor este strict reglementată.
O zonă de liber schimb transatlantică va genera aproape sigur o repoziționare a celorlalți mari jucători mondiali, care vor face alte alianțe și cel mai probabil se vor forma blocuri de interese.