BUSINESS CLUB. Industria sticlei din România, în ruine. Ultima suflare a sticlei de Pădurea Neagră

Data publicării:
sticla

Industria sticlei este acum susţinută de câteva multinaţionale, care fabrică sticlă pentru construcţii şi uz industrial. Manufactura este asigurată de mici ateliere. Fabricile de altădată nu mai au nicio şansă să renască.

Un centru puternic de producţie de sticlă a fost în munţii care despart Bihorul de Sălaj. Aici s-au construit trei fabrici de sticlă. Materia primă era din belșug, la fel şi lemnele pentru cuptoare. Din fabrica de sticlă de la Pădurea Neagră au rămas mormane de moloz și câteva clădiri în care funcționau atelierele și birourile fabricii.

Fabrica de aici era singura care producea sticlă colorată, astfel că produsele făcute la Pădurea Neagră aveau mare succes la export.

Sticla de menaj era pentru export în marea majoritate și o foarte mică parte pentru piața internă, iar abajururile erau marea parte pentru comerțul intern și o mică parte pentru Germania”, spune Vasile Toth, inginer tehnolog și șef de producție la Fabrica de Sticlă Pădurea Neagră.

După Revoluţie, fabrica a fost privatizată, dar fără succes. Îşi pierduse deja contractele şi avea nevoie de retehnologizare. Noii proprietari au luat însă alte decizii.

Au schimbat denumirea la fabrică. Era fabrica de sticlă Pădurea Neagră și era mama fabricilor de sticlă din toată țară, a fost cea mai veche. Și când s-au dus la piață, nu a mai cunoscut-o nimeni, i-au pus numele de Cristal Pan”, afirmă Benedek Lașak, șef de echipă la Fabrica de Sticlă Pădurea Neagră.

După eșecul privatizării, fabrica a fost vândută unui om de afaceri din Galați. Iar mai apoi dărâmată bucată cu bucată. La fel s-a întâmplat şi cu celelalte fabrici de sticlă din România. Unele dintre ele au supravieţuit, dar sub formă de unităţi mici, cu producţii limitate, destinate în general uzului casnic. Atelierele mici de sticlă sunt axate pe producţia de obiecte de decor, care au marje mai mari de profit. O fabrică de la periferia Bucureştiului reuşeşte să facă afaceri de 400.000 de euro cu o echipă de doar zece meşteri sticlari.

Cele mai mari venituri vin din livrările în străinătate. Potrivit celor mai recente date, la nivel naţional, exporturile de sticlă pentru uz casnic se ridicau la peste 220 de milioane de euro. Principalele destinaţii de export au fost Statele Unite, Germania şi Olanda.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Zodiile care vor trăi momente de vis până la finalul anului 2024. Vor încheia anul în glorie
Digi FM
Cum arată Bryan Adams în 2024, la 65 de ani. La 16 ani s-a lăsat de școală pentru muzică
Pro FM
Selena Gomez reacționează după noile critici legate de silueta sa: Nu-mi pasă că nu sunt subțire băț
Film Now
Avocata lui Johnny Depp a dezvăluit de ce nu și-a dorit o relație cu starul: „Nu aș face niciodată așa ceva...
Adevarul
Nazistul care s-a revoltat împotriva cruzimii. Povestea adevărată a lui Oskar Schindler, salvatorul evreilor
Newsweek
Care pensionari NU iau bani în plus la pensie la indexarea din 1 ianuarie? Știm ce meserie au avut
Digi FM
Un român, văduv și tatăl a doi copii, mort în inundațiile din Spania. Fratele lui i-a găsit trupul fără...
Digi World
O asistentă a dezvăluit cele mai comune regrete pe care le aveau pacienții aflați pe patul de moarte
Digi Animal World
Aricii din Europa, incluşi pe „lista roşie” cu specii „potenţial ameninţate cu dispariţia”. „Oamenii sunt cei...
Film Now
Cum arată fiul lui Jack Nicholson. Asemănarea cu tatăl lui i-a adus rolul principal într-un film horror
UTV
Margot Robbie si Tom Ackerley au devenit parinti pentru prima oara. Actrita a nascut un baietel perfect...