În ciuda sancțiunilor, în 2023 companiile germane au furnizat Rusiei peste 300 de transporturi care ar fi putut fi utilizate pentru a produce piese de vehicule militare sau muniție, alimentând războiul contra Ucrainei, arată o anchetă a televiziunii germană SudWestRundfunk (SWR).
Acest lucru este evidențiat de o investigație a companiei germane de televiziune SWR, după cum a raportat European Pravda.
SWR a obținut documente vamale rusești, care au arătat că, până la sfârșitul lunii decembrie 2023, au fost efectuate în Rusia peste 300 de livrări de la producători germani.
Cele mai multe dintre acestea sunt mașini industriale mari sau mașini CNC (computer numerical control).
Aceste mașini controlate de calculator pot, de exemplu, să taie oțel, să îndoaie tablă și să sudeze piese metalice într-un mod complet automat.
Compania a menționat că Olena Iurchenko, un consilier al Consiliului de Securitate Economică al Ucrainei, a declarat că 80% din mașinile CNC din Rusia sunt utilizate în producția militară, iar Germania este lider de piață în producția acestor mașini, cu până la 30% din ele în Rusia.
Jurnaliștii au declarat că, prin intermediul înregistrărilor video și al fotografiilor, au reușit să afle că societățile ruse la care au ajuns transporturile germane - Parsec, Kamaz, NIR și Industrial Solutions - furnizează armatei ruse motoare și piese pentru avioane și rachete.
Toate aceste companii utilizează echipamente germane, care, conform documentelor vamale, au continuat să fie importate și anul trecut. Este posibil ca Rusia să primească astfel de mașini și în acest an, au menționat jurnaliștii.
Mașinile au fost aduse în Rusia prin Turcia
Radiodifuzorul a reușit, de asemenea, să identifice peste 30 de producători germani ale căror mașini au fost importate în Rusia anul trecut, mulți dintre aceștia fiind localizați în Baden-Württemberg, un centru tradițional de inginerie.
Printre producători se numără: Walter Maschinenbau, Vollmer, Fein GmbH, Heller etc.
Potrivit jurnaliștilor, în aproximativ două treimi din cazuri, mașinile au fost aduse în Rusia prin Turcia.
Producătorii contactați de jurnaliști dau vina pe intermediari, spunând că aceștia au încălcat regimul de sancțiuni fără știrea companiilor germane.
Experții consideră că aceste exporturi ilegale pot fi oprite prin consolidarea sancțiunilor și a controlului asupra aplicării lor. Este posibil ca întreprinderile să nu știe de fapt unde ajung produsele lor, dar pot afla cu ușurință și să ia măsurile corespunzătoare dacă doresc.
Ancheta SWR vine după ce postul de televiziune german ARD a efectuat o investigație care a dezvăluit că sistemele Knauf și WKB construiesc instalații industriale în Mariupol. În urma anchetei, Berlinul a avertizat oficial companiile germane să nu participe la niciun proiect rusesc în orașul ocupat.
Editor : Sebastian Eduard