Exclusiv Cum și de ce vrea România să blocheze importurile de ouă și pui din Ucraina. Explicațiile ministrului Agriculturii

Data actualizării: Data publicării:
florin barbu la o sedinta
Florin Barbu, ministrul Agriculturii. Foto: Inquam Photos / George Călin

Producătorii români sunt revoltați pentru că piața a ajuns să fie invadată de produse venite din Ucraina, mult mai ieftine decât ale noastre. Într-o intervenție la Digi24, ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a declarat că importurile de ouă și pui din țara vecină vor fi blocate atunci când România are grad de autosuficiență de 100%. Măsura va fi discutată în următoarea ședință de Guvern, a precizat ministrul. 

 

Barbu spune că Ministerul Agriculturii vrea să interzică importul de ouă și pui din Ucraina atunci când România are grad de autosuficiență de 100%.

„Încă din 23 septembrie, în consiliul de miniștri am pus împreună cu Bulgaria un AOB privind o analiză a Comisiei Europene pe importul de ouă și carne de pui din Ucraina. Așteptăm decizia Comisiei Europene pe intervențiile pe care le-am avut în consiliu. Mai mult de atât, cred că până la venirea deciziei de la Comisia Europeană vom introduce în ordonanța privind licențierea de către Ministerul Agriculturii și cele la cele două produse ouă și carne de pui. Atunci când procesatorii nu au pe teritoriul României grad de autosuficiență să utilizeze carnea de pui sau o în procesare, putem licenția de către Ministerul Agriculturii. În cazul în care gradul de autosuficiență este 100% vom îndrepta procesatorii care vor solicita aceste licențe către producătorii de ouă și pui din România (...) Deci practic este blocare până la momentul în care aveți nevoie. Nu exact. Interzicerea de import. Până atunci când țara România are grea de autosuficiență, nu se face import”, a declarat ministrul Agriculturii. 

Întrebat de când ar putea intra în vigoare măsura, Barbu a spus: „Nu așteptăm decizia Comisiei. Dacă întârzie săptămâna aceasta decizia, voi solicita și domnului premier Marcel Ciolacu introducerea pe ordinea de zi de miercuri a ședinței de Guvern celor două produse agroalimentare în lista cu licențiere pe aceste produse. Se va introduce exact după publicarea în Monitorul Oficial, când iese din ședința de Guvern”.

„Unde fiecare țară are grad de autosuficiență de 100% cred că am putea limita importurile pentru a ne proteja fermierii și producătorii de de carne din România”, a adaugat Barbu.

Urme de pesticide în produsele ucrainene. Ce spune Florin Barbu

Întrebat despre produsele care nu respectă normele de siguranță și în care au fost urme de pesticide, ministrul Agriculturii a spus: „Pot fi scoase de pe piațăîn cazul în care buletinele de analize realizate de către ANSVSA indică depășiri, conform normelor Uniunii Europene și a regulamentelor din Uniunea Europeană. (...) De aceea are trebuie ANSVSA ul trebuie să facă aceste analize și îndemn să facă cât mai multe analize pentru a proteja românii și, bineînțeles, consumatorii, ca să notăm, să nu afecteze sănătatea lor”, a mai spus Florin Barbu. 

Fermierii români cer interzicerea produselor avicole din Ucraina

Crescătorii de păsări din România au cerut autorităţilor interzicerea importurilor de produse avicole din Ucraina, în condiţiile în care în țara vecină nu sunt valabile condițiile impuse de Uniunea Europeană și astfel reprezintă o concurență neloială pe piață.

Potrivit unui comunicat al Uniunii Crescătorilor de Păsări din România (UCPR), citat de Agerpres, măsura este necesară pentru stabilizarea pieţei ouălor şi a cărnii de pasăre şi prevenirea unor şocuri economice şi mai grave, cu efect pe termen lung.

Fermierii reclamă, totodată, faptul că unele produse avicole, dar şi material biologic (ouă de incubaţie sau păsări vii), ridică suspiciuni şi pot pune în pericol întreaga industrie avicolă prin răspândirea de zoonoze.

Potrivit UCPR, liberalizarea totală a importului de carne de pasăre şi ouă consum încă din anul 2022 a dus la o creştere semnificativă a cantităţilor importate. Conform datelor Eurostat, importul total de ouă de găină proaspete pentru consum din Ucraina spre UE, în perioada ianuarie – iunie 2024, a crescut cu 42,7% anual.

 

Editor : C.L.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Ucraina, cadou cu artificii de ziua lui Vladimir Putin în Crimeea. Ce au...
Digi FM
Cine este Cristina, fosta soție a lui Valeriu Gheorghiță și cu ce se ocupă. Cei doi au fost împreună mai bine...
Pro FM
Mama lui Sean „Diddy” Combs, primele declarații despre acuzațiile care i se aduc fiului ei: „Pare un linșaj...
Film Now
Eva Longoria, criză de râs pentru că fiul ei nu se mai lăsa dus de pe covorul roșu. La costum, cu freza...
Adevarul
Tot mai mulți români își doresc să muncească de acasă. Domeniile care încă acceptă munca remote
Newsweek
Când va fi adoptat salariul minim european? Care angajați vor primi 450 lei în plus în mână?
Digi FM
„Așa vrei să conduci și țara?” Mircea Geoană, viral pe TikTok, după ce a fost ironizat pentru aptitudinile de...
Digi World
Cel mai nepotrivit moment al zilei pentru a mânca, dacă vrei dinți sănătoși. Fereastra de două ore în care...
Digi Animal World
Ce a făcut un câine care a fost lăsat singur acasă. Imaginile surprinse de camera de supraveghere au devenit...
Film Now
Nicole Kidman, apariția care i-a îngrijorat pe fani. Actrița, mai slabă ca niciodată, la câteva săptămâni de...
UTV
Mario Fresh a confirmat despartirea de Alexia Eram. „A fost o decizie dificila pentru amandoi”