Un mijloc rapid de îmbogățire: moneda cu cea mai mare creștere

Data publicării:
monede bitcoin

Există o monedă care, de la începtul anului, a crescut de patru ori. Nu este însă, o moneda clasică, ci una virtuală - Bitcoin. A început să fie folosită şi în România mai ales în ultimii ani. Acum, există bancomate în România, magazine şi restaurante care acceptă plata cu bitcoin. Însă investiţia nu este întotdeauna sigură, atrag atenţia experţii. Moneda virtuală a avut însă şi o perioadă de scădere abruptă.

În urmă cu șapte ani, în Statele Unite se făcea prima tranzacţie cu moneda virtuală. Un IT-ist american cumpăra două pizza cu 10 mii de bitcoin. Pe vremea aceea, valorau cam 40 de dolari. Dacă i-ar fi păstrat, acum ar fi avut o valoare de peste 40 de milioane de dolari.

Bitcoin, denumită „moneda digitală”, se bazează pe un sistem informatic ce nu permite falsificarea, iar cel mai mare avantaj este că nicio instituţie nu controlează fluxul de bani.

Gregoire Vigroux, un parizian care a venit în urmă cu 10 ani în România, cunoaşte îndeaproape avantajele, dar şi riscurile monedei virtuale. A pornit mai multe afaceri aici, dar în cele din urmă a devenit investitor în bitcoin.

„Eu cred că cea mai sigură investiţie este real estate şi este aurul. Aurul, de exemplu, există de mult timp, de 4.000 de ani. Bitcoin este altceva, care este complet diferit, dar care este foarte interesant. Este mult mai riscant, dar potenţialul de creştere este mult, mult mai ridicat. Puteţi pierde toate investiţiile iniţiale, pentru că nu ştim foarte sigur dacă vor fi bitcoin pe viitor. Tehnologia este blockchain, dar nu ştim 100% dacă va dura această criptomonedă”, spune Gregoire Vigroux, investitor în bitcoin.

În România, bitcoin a câştigat greu încrederea oamenilor. Unii şi-au vândut monedele la o treime sub valoarea pieţei. Alţii au riscat.

„Pot să vă spun că s-au cumpărat deja şi apartamente. Acum sunt multe posibilităţi de a-ţi multiplica bitcoinii. Poţi să-ţi cumperi mobilă, poţi să-ţi cumperi orice, de la vacanţe, la mobilă, la chestii uzuale, la aparaturi electrocasnice”, spune George Rotariu, director general Bitcoin România.

În România sunt patru ATM-uri speciale unde se poate cumpăra sau vinde bitcoin, trei în Bucureşti şi unul în Cluj Napoca.

„Sunt foarte mulţi care vin. Nu neapărat clienţi, sunt oameni care vin din afară. Ştiu că se află în locul ăsta aparatul şi vin să tranzacţioneze”, spune Lucian Pavel, proprietarul unui restaurant.

„O să vă arăt acum cum se face o cumpărare. Avem trei funcţii. Voi selecta CUMPĂRĂ. Voi selecta bitcoin depunere. Îmi va selecta un cod QR, o adresă de bitcoin. O voi plasa în dreptul camerei. ATM-ul mi-a scanat automat adresa de destinaţie, voi introduce bancnotă. Se face conversia la bancnota introdusă şi vom da CUMPĂRĂ BITCOIN. În acest moment deja am primit suma de bitcoin”, explică Cosmin Gheorge, coordonatorul rețelei de ATM-uri.

Moneda virtuală nu este reglementată de niciun stat, iar valoarea este dată de cererea şi oferta de pe piaţă.

În 2015, Banca Naţională a României declara că „moneda virtuală nu este monedă naţională şi nici valută", adică nu era recunoscută.

„Este o piaţă imprevizibilă şi atunci trebuie să fii foarte precaut dacă vrei să speculezi preţul bitcoinului pe termen scurt. Este o piaţă mare, sunt foarte mulţi bani la mijloc, există foarte mult interes din partea investitorilor şi atunci de ce să nu reglementăm această piaţă încurajând-o şi nu să încercăm să o reprimăm şi să o aruncăm din ţară”, pledează George Rotariu.

De la începutul anului, bitcoin a avut o creştere constantă. Dacă în ianuarie valoarea unui bitcoin era de aproximativ 1.000 de euro, acum a ajuns la un vârf de 4.056 de euro.

Numărul total de monede bitcoin este limitat la 21 de milioane. În prezent sunt pe piaţă peste 17 milioane de monede.

Chiar dacă sistemele de stocare a bitcoin, numite „portofele” sunt considerate sigure, hackerii au reușit să fure monede estimate la zeci de milioane de dolari. Un caz răsunător a fost falimentul celei mai mari companii japoneze care tranzacționa bitcoin, după ce a fost prădată de hoți.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
S-a născut în închisoare, iar acum doctorii i-au mai dat o lună de trăit. Băiatul suferă de...
Digi FM
Mircea Bravo, adevărul despre câți bani câștigă din Youtube și Facebook
Pro FM
Managerul lui John Legend rupe tăcerea. Experiența „terifiantă” pe care a avut-o la una dintre petrecerile...
Film Now
Semnele timpurii de demență date de Bruce Willis nu au fost luate în seamă: "Nici într-un milion de ani nu...
Adevarul
Scapă de colesterol cu patru alimente și secretul celor 150 de minute
Newsweek
Cine a luat 60 lei în plus la pensie și în octombrie? De ce alți 2000000 pensionari nu au luat nimic
Digi FM
Reacția cântăreței Irina Rimes după ce mai mulți influenceri au luat bani ca să-l promoveze pe rivalul Maiei...
Digi World
O asistentă a dezvăluit cele mai comune regrete pe care le aveau pacienții aflați pe patul de moarte
Digi Animal World
Imagini virale cu un pelican care încearcă să mănânce un pui de Capibara: „Se uită la el de parcă nu ar fi...
Film Now
“Acum ar fi scandalos”. Ce i-a cerut managerul lui Reese Witherspoon să facă pentru a primi rolul din “Blonda...
UTV
Bradley Cooper si Irina Shayk au sarbatorit Halloweenul alaturi de fiica lor in varsta de 7 ani