„Astăzi noi nu negociem pentru prelungirea acordului din septembrie, ci cât rămânem în acord până la jumătatea anului, pentru că evaluarea se face trimestrial sau semestrial, practic primul semestru va însemna și finalul acordului cu Fondul Monetar Internațional și Comisia Europeană”, a apreciat Darius Vâlcov.
„Apoi vor exista discuții la nivelul primului ministru și al Guvernului, dacă ne dorim sau nu continuarea. Probabil nu în aceleași condiții. Este posibil să se urmărească modelul polonez sau, de ce nu, să renunțăm de tot la acest acord. Atâta timp cât noi am arătat că la nivel macroeconomic suntem, probabil, cei mai corecți față de atingerea tuturor țintelor pe care ni le-am asumat, la nivel european. Probabil! Nu suntem cei mai corecți, mai există și Germania înaintea noastră”, a spus ministrul Finanțelor, adăugând că trebuie ca România să ajungă să fie corectă cu ea însăși.
„Într-acolo ne îndreptăm. Să nu mai vină un profesor, ca să spunem așa, să ne dea tot timpul peste deget, dar pentru asta trebuie să fim foarte atenți ceea ce ne dorim și să prezentăm foarte bine publicului ceea ce trebuie să facem”, a menționat el.
Ministrul și-a mai exprimat încrederea în specialiștii români, care „au un cuvânt greu de spus și de foarte multe ori și Fondul, și Comisia Europeană vin și chiar iau lecții de la ei”.
În decembrie anul trecut, Victor Ponta a vorbit despre același model polonez, care presupune o linie de credit flexibilă ce poate fi reînnoită şi care poate fi accesată în caz de urgenţă.