FMI trimite misiune în Rusia. Primul organism financiar internațional major care ajunge la Moscova, de la declanșarea războiului

Data publicării:
Fondul Monetar Internațional.Imagine cu caracter ilustrativ Foto: Profimedia Images
Fondul Monetar Internațional.Imagine cu caracter ilustrativ Foto: Profimedia Images

Fondul Monetar Internațional (FMI) va deveni primul organism financiar internațional major care își va trimite misiunea oficială în Rusia de la invazia din Ucraina din februarie 2022, a declarat marți pentru Reuters Aleksei Mozhin, directorul executiv rus al FMI.

Mozhin a declarat că misiunea Fondului Monetar Internațional va începe prin intermediul unui format online pe 16 septembrie și va continua cu o vizită a delegației FMI la Moscova pentru întâlniri cu oficiali ruși până la 1 octombrie.

Ultima misiune anuală a FMI a vizitat Rusia în noiembrie 2019, înainte de începutul pandemiei COVID. Nu au existat misiuni ale FMI în Rusia de la începutul războiului Rusiei în Ucraina.

„Am fost excluși din acest proces sub presiunea „prietenilor” noștri occidentali și nu au mai existat alte misiuni în 2022-23”, a declarat Mozhin de la biroul său FMI din Washington.

Misiunea va fi condusă de argentinianul Jacques Miniane.

Multe națiuni occidentale au evocat posibilitatea expulzării Rusiei din FMI în urma invaziei din Ucraina, dar acest lucru s-a dovedit dificil din cauza reticenței altor membri cu cote mari de vot, precum China și India.

FMI a fost criticat de statele membre occidentale încă de la începutul războiului pentru că a furnizat ceea ce acestea consideră a fi perspective prea optimiste pentru economia rusă afectată de sancțiuni și pentru că a avertizat că orice decizie privind confiscarea activelor rusești înghețate ar trebui să fie susținută de un „suport juridic suficient”.

Mozhin, un veteran al FMI care a supravegheat aderarea Rusiei la organizație în 1992, după prăbușirea Uniunii Sovietice, se retrage din funcție începând cu 1 noiembrie. Acesta a declarat că va asista misiunea FMI.

Mozhin a declarat că va fi înlocuit de bancherul Ksenia Iudaeva, un apropiat al guvernatorului Băncii Centrale Elvira Nabiullina. Iudaeva se află sub sancțiunile americane din aprilie 2022.

„Ea va trebui să conducă inițial biroul de la Moscova”, a declarat Mozhin. Iudaeva a fost sancționată în calitate de președinte al consiliului de administrație al băncii Otkritie, pe care banca centrală o deținea. Banca a fost vândută creditorului de stat VTB în 2022. De atunci, Iudaeva a părăsit Otkritie. FMI a declarat că verifică informațiile privind nominalizarea lui Iudaeva.

Ministerul de Finanțe al Rusiei a confirmat oficial nominalizarea lui Iudaeva.

Iudaeva a obținut un doctorat în economie la Massachusetts Institute of Technology și a făcut un stagiu la Stockholm School of Economics. Ea s-a alăturat băncii centrale împreună cu Nabiullina în 2013 și a fost unul dintre arhitecții tranziției Rusiei la o rată de schimb fluctuantă. Iudaeva a demisionat din funcția de prim-viceguvernator al băncii centrale în august 2023, dar a rămas consilier al lui Nabiullina.

 

Editor : Marina Constantinoiu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
O navetă spațială îndepărtată confirmă că Pământul este locuibil și...
Digi FM
Cum au reacționat doi turiști cehi care s-au întors în România după 7 ani: „Țara încă are farmecul ei”
Pro FM
VIDEO Shakira, dezgustată când a văzut că era filmată sub rochie, în timp ce dansa în club. Dezamăgită, a...
Film Now
Nu i-a mai văzut de 16 ani, dar îi sunt aproape. Copiii adoptați de Nicole Kidman, gest emoționant după ce...
Adevarul
Ca după război. Calea ferată ce leagă Galați de Bârlad, distrusă de inundații. „Linia a dispărut complet de...
Newsweek
EXCLUSIV Recalcularea pensiilor, schimbată. Pensie crescută pentru pensionarii cu grupe de muncă
Digi FM
Un vlogger român, uimit de ce a găsit într-un supermarket din Ucraina, aproape de granița cu Rusia: „Este...
Digi World
Cum reușește o pensionară în vârstă de 100 de ani să arate cu 30 de ani mai tânără: „Mă asigur că folosesc...
Digi Animal World
Momentul când un tigru atacă un porc mistreț în India, surprins de un fotograf. Imaginile sunt greu de urmărit
Film Now
Reacția lui Tom Hardy, după ce Charlize Theron a mărturisit că s-a simțit amenințată de prezența lui la...
UTV
Premiile Emmy 2024. Cele mai spectaculoase tinute de pe covorul rosu