Pesticide peste limita admisă, găsite într-o singură probă de tomate autohtone din 675 analizate anul trecut

Data publicării:
rosii

Monitorizarea reziduurilor de pesticide din legume, fructe şi cereale din producţia internă, realizată la laboratoarele de specialitate din Bucureşti şi Mureş, a identificat anul trecut reziduuri cu valori mai mari decât limitele maxime admise într-o singură probă de tomate din 675 analizate, roşiile fiind retrase de la comercializare, informează Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR).

Conform ultimului Raport privind Planul Naţional de Monitorizare a Reziduurilor de Pesticide din Fructe, Legume şi Cereale, în anul 2019, la Laboratorul pentru Controlul Reziduurilor de Pesticide în Plante şi Produse Vegetale din Bucureşti s-au analizat 419 probe de tomate (412 probe tomate din cadrul Programului guvernamental de sprijin pentru tomate în spaţii protejate), din care în 227 probe (54%) nu au fost găsite reziduuri de pesticide, în 192 probe (46%) valorile reziduurilor au fost mai mici decât limitele maxime admise stabilite prin Regulamentul (CE) nr. 396 din 2005 şi nu au prezentat nici un risc pentru sănătatea consumatorilor, iar într-o singură probă de tomate s-au identificat reziduuri cu valori mai mari decât limitele maxime admise, aceste tomate fiind retrase de la comercializare şi luându-se toate măsurile prevăzute de legislaţie.

De asemenea, în cadrul Laboratorului Regional pentru Controlul Reziduurilor de Pesticide în Plante şi Produse Vegetale Mureş, în anul 2019, au fost analizate 256 probe de tomate, din care în 175 probe (68,36%) nu au fost găsite reziduuri de pesticide, iar în 81 probe (31,64%) valorile reziduurilor au fost mai mici decât limitele maxime admise stabilite prin regulament şi nu au prezentat niciun risc pentru sănătatea consumatorilor.

„În anul 2020, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale va continua programul de susţinere a tomatelor în spaţii protejate, iar pentru a creşte şi mai mult încrederea consumatorului în produsele provenite de la producătorii autohtoni a fost introdusă obligativitatea depunerii de către beneficiari la direcţiile pentru agricultură judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, a copiei Registrului de evidenţă a tratamentelor cu produse de protecţie a plantelor, completat la zi şi verificat de Oficiul Fitosanitar Judeţean din cadrul Autorităţii Naţionale Fitosanitare”, se arată în comunicatul instituţiei.

Autoritatea Naţională Fitosanitară se va implica prin acţiuni de instruire cu privire la respectarea modului de utilizare a produselor de protecţie a plantelor în tratamentele fitosanitare, va verifica registrele de evidenţă a tratamentelor cu produse de protecţie a plantelor şi va monitoriza în continuare reziduurile de pesticide din legume, fructe şi cereale.

Programul „Tomata” continuă și în 2020

MADR a anunţat vineri că ajutorul de minimis pentru aplicarea programului de susţinere a produsului tomate în spaţii protejate continuă şi în anul 2020, termenul-limită de înscriere în program fiind de 15 aprilie 2020, iar cel de valorificare a producţiei, 15 iunie 2020, inclusiv.

În plus, pentru a avea siguranţa că tomatele ce vor fi oferite populaţiei vor avea o calitate cât mai bună, beneficiarii trebuie să deţină un registru de evidenţă a tratamentelor de protecţie a plantelor, ce va fi verificat de către inspectorii Autorităţii Naţionale Fitosanitare.

Reprezentanţii Direcţiilor pentru Agricultură Judeţene efectuează verificări la începutul rodirii şi înainte de începerea recoltării în vederea evaluării producţiei.

Bugetul total al programului pentru Ciclul I este de aproximativ 40 milioane euro, iar beneficiarii trebuie să valorifice o cantitate de 3 tone/1.000 mp.

Principalele modificări pentru anul 2020 au avut în vedere îmbunătăţirea programului, astfel încât consumatorii să beneficieze de tomate de calitate din producţia autohtonă.

Ca element de noutate, în anul 2020, verificarea preliminară a dosarelor şi instruirea fermierilor privind respectarea normelor de utilizare a produselor de protecţia plantelor se va realiza de către reprezentanţii Direcţiilor pentru Agricultură judeţene şi respectiv, de către inspectorii Autorităţii Naţionale Fitosanitare, la Primăria localităţii respective.

Măsura va fi luată în special pentru cele câteva judeţe unde sunt foarte mulţi beneficiari şi pentru a veni în sprijinul fermierilor.

sursa: Agerpres

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Cum arată azi Andrei Găluț, unicul supraviețuitor al trupei Goodbye to Gravity, la 9 ani de la tragedia din...
Digi FM
Oana Zăvoranu a pierdut casa din Dorobanți, în care a locuit după divorțul de Pepe. Vedeta va fi obligată să...
Pro FM
Managerul lui John Legend rupe tăcerea. Experiența „terifiantă” pe care a avut-o la una dintre petrecerile...
Film Now
Semnele timpurii de demență date de Bruce Willis nu au fost luate în seamă: "Nici într-un milion de ani nu...
Adevarul
Scapă de colesterol cu patru alimente și secretul celor 150 de minute
Newsweek
Eșec la Casa de Pensii. Care pensionari iau în noiembrie pensie mai mică decât au contribuit?
Digi FM
Reacția cântăreței Irina Rimes după ce mai mulți influenceri au luat bani ca să-l promoveze pe rivalul Maiei...
Digi World
O asistentă a dezvăluit cele mai comune regrete pe care le aveau pacienții aflați pe patul de moarte
Digi Animal World
Imagini virale cu un pelican care încearcă să mănânce un pui de Capibara: „Se uită la el de parcă nu ar fi...
Film Now
“Acum ar fi scandalos”. Ce i-a cerut managerul lui Reese Witherspoon să facă pentru a primi rolul din “Blonda...
UTV
Bradley Cooper si Irina Shayk au sarbatorit Halloweenul alaturi de fiica lor in varsta de 7 ani