Cercetătorii au găsit o soluție pentru a reda gustul bun roșiilor cultivate industrial

Data publicării:
rosii coapte
Cercetătorii spun că au găsit o soluție pentru a reda gustul bun al roșiilor cutivate industrial. Foto: GettyImages

Toată lumea se plânge că roșiile din ziua de azi sunt mai mari, dar sunt lipsite de gust. Acum, cercetătorii spun că pot remedia problema, modificând genele care sunt responsabile de nivelul zahărului din tomate, relatează The Guardian.

În timp ce roșiile sălbatice produc fructe mici, dulci, gustoase, cele cultivate industrial sunt crescute pentru randamente ridicate, rezultând soiuri care sunt de 10-100 de ori mai mari, dar fără gust.

Acum, oamenii de știință din China spun că au identificat două gene care blochează producerea zahărului din roșii în timpul coacerii, și au creat versiuni modificate genetic pentru a rezulta fructe mari, dar și dulci, gustoase.

Profesorul Sanwen Huang, directorul general al Institutului de genomică agricolă de la Academia Chineză de Științe Agricole din Shenzhen, a spus că este necesar să se echilibreze nevoile consumatorilor, cu cele ale producătorilor și fermierilor.

„Deoarece fermierii doresc roșii mai mari și un randament mai mare, consumatorii vor roșii mai dulci”, a spus el. „Descoperirea și modificarea genelor care împiedică formarea zahărului în fructe duce la producerea unor roșii mai dulci, fără a sacrifica dimensiunea și randamentul producției, rupând relația negativă dintre cele două aspecte.

În revista Nature, cercetătorii descriu modul în care au explorat pentru prima dată genomul tomatelor sălbatice și al celor cultivate industrial, identificând două gene asociate cu conținutul de zahăr al fructului. Ei spun că versiunile acestor gene asociate cu dulceața ridicată sunt predominante în roșiile sălbatice, dar s-au pierdut în mare parte în soiurile moderne.

Studii ulterioare au dezvăluit că versiunile genelor găsite în plantele de tomate produse industrial au permis producerea unei enzime care blochează producerea zahărului. În schimb, versiunile acestor gene găsite în plantele sălbatice au limitat producția acestei enzime blocante, rezultând roșii mai dulci.

Când echipa a folosit instrumentul de editare genetică Crispr-Cas9 pentru a modifica ADN-ul tomatelor, au descoperit că fructele rezultate aveau un conținut de zahăr cu până la 30% mai mare decât cel al plantelor nemodificate. În mod neașteptat, totuși, nu a existat nicio diferență semnificativă în ceea ce privește greutatea sau randamentul producției. Roșiile modificate genetic au avut mai puține semințe și au germinat normal.

Cercetătorii spun că cele două gene ar bloca producerea zahărului în timpul coacerii fructelor, probabil pentru a se asigura că există suficientă energie pentru dezvoltarea semințelor.

Huang a spus că noile roșii ar putea ajunge în supermarketuri în termen de trei până la cinci ani. Echipa a observat că alte roșii modificate genetic sunt deja disponibile în Japonia.

Editor : Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri