Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a discutat miercuri cu reprezentanţii unei firme din judeţul Bistriţa, care se ocupă de exploatarea şi prelucrarea lemnului, despre modul în care ar putea valorifica lâna de oaie, una dintre variante fiind folosirea în domeniul construcţiilor, în special a celor din lemn, ca material termoizolant.
"În acest sens, reprezentanţii companiei caută soluţiile cele mai bune din punct de vedere tehnic pentru izolarea clădirilor, crescând astfel rentabilitatea activităţilor de creştere a oilor, venind în sprijinul sectorului ovin. În acelaşi timp, există convingerea că acest produs natural, lâna, o resursă extrem de valoroasă, prezintă o serie de avantaje, fiind vorba de produse naturale, faţă de cele sintetice utilizate în prezent", se arată într-un comunicat transmis de minister.
De asemenea, investitorii doresc să identifice şi alte modalităţi de prelucrare şi valorificare a lânii, cum ar fi fabricarea îngrăşămintelor sau extragerea lanolinei pentru industria cosmetică şi farmaceutică, în vederea extinderii domeniului de activitate, au mai precizat reprezentanţii ministerului.
Ministerul Agriculturii vrea să elaboreze un act normativ, prin care vrea să asigure un ajutor de minimis în valoare de 1 leu/kg crescătorilor de ovine care comercializează lână.
Scopul măsurii este de a impulsiona creşterea numărului de efective şi eficientizarea economică a exploataţiilor.
Ministrul Agriculturii a vorbit ieri despre argumentele în favoarea schimbării frunzei din brandul de ţară cu o oaie, el susţinând că ”oaia este o statuie vie” şi că frunze are toată lumea, dar oi ca în România nu.
”Lângă oaie găseşti o frunză, lângă frunză nu poţi să găseşti o oaie”, a mai afirmat Daea.