Video Doi activişti de mediu din SUA au fost inculpaţi pentru vandalizarea unei statui de Edgar Degas

Data publicării:
profimedia-0779466319
Doi activişti pentru climă care au realizat o acţiune de protest, vandalizând o statuie celebră a lui Edgar Degas. Foto: Profimedia Images

Doi activişti pentru climă care au realizat o acţiune de protest, vandalizând o statuie celebră a lui Edgar Degas expusă într-un muzeu important din Washington, au fost reţinuţi şi inculpaţi vineri, a anunţat Departamentul american de Justiţie, transmite AFP. 

Timothy Martin şi Joanna Smith, în vârstă de 53 de ani, sunt acuzaţi că au murdărit cu vopsea pe 27 aprilie soclul şi cuşca din plexiglas care proteja "Micuţa dansatoare de 14 ani", statuie expusă la Galeria Naţională de Artă, notează Agerpres.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Cei doi s-au predat poliţiei vineri dimineaţă şi au fost arestaţi. Ei vor trebui să răspundă pentru "ultraj la adresa Statelor Unite" şi "daune" aduse muzeului, capete de acuzare pasibile cu pedepse de cinci ani de închisoare şi o amendă de 250.000 de dolari. 

Potrivit comunicatului de presă, aceştia au cauzat pagube în valoare de 2.400 de dolari muzeului, care a fost nevoit să retragă din expoziţie timp de zece zile opera sculptorului francez. Cei doi activişti şi-au desfăşurat acţiunea, una dintre primele de acest gen din America de Nord, sub privirea camerelor cotidianului Washington Post. 

"Trebuie ca liderii noştri să ia măsuri serioase pentru a spune adevărul despre ceea ce se întâmplă cu clima", a spus Joanna Smith în înregistrarea video, lângă statuie, cu mâinile acoperite cu vopsea roşie. 

Această "rebeliune non-violentă" a fost revendicată de micul grup Declare Emergency, care i-a cerut preşedintelui american Joe Biden să declare stare de urgenţă pentru climă. 

În toamna anului 2022, activişti de mediu, în principal în Europa, au desfăşurat mai multe acţiuni care au vizat operele de artă pentru a alerta opinia publică asupra schimbărilor climatice. A fost cazul celor care şi-au lipit mâinile pe un tablou Goya din Madrid, au stropit cu supă de roşii "Floarea soarelui" lui Van Gogh la Londra şi au aruncat cu piure de cartofi într-un tablou de Monet expus în Muzeul Barberini din Potsdam.

Editor : Marco Badea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Greșeala pe care mulți șoferi o fac la pornirea mașinii pe frig. Titi Aur: „Aceasta este cea mai dăunătoare...
Digi FM
Fiica de 17 ani a cântărețului moldovean Igor Cuciuc a murit după balul de absolvire. Artistul, acuzații...
Pro FM
Iubita lui CRBL, reacție dură după ce a fost criticată pentru relația pe care o are cu artistul: „Își dau cu...
Film Now
TRAILER "Waltzing with Brando", în care Billy Zane devine copia la indigo a lui Marlon Brando. Viața privată...
Adevarul
De ce tinerii din Generația Z evită să folosească toaleta de la serviciu
Newsweek
Cât va fi pensia minimă din 1 ianuarie? Ce pensionar ia o creștere record de 1.000 lei la indexare?
Digi FM
Ce face acum Adrian Țuțu, primul câștigător "Românii au talent", la 13 ani de când lua premiul de 120.000 de...
Papa Francisc
Papa Francisc crede că este necesar un studiu internaţional privind un posibil genocid în Fâșia Gaza
Digi Animal World
Reacția unei femei când soțul ei a venit acasă cu un câine, în ciuda entuziasmului copiilor: „A spus că e...
Film Now
TRAILER. Ralph Fiennes, de nerecunoscut în „The Return”. Actorul, alături de Juliette Binoche, la 28 de ani...
UTV
Anca Dinicu a devenit mamica! Actrita a dezvaluit numele bebelusului